понеделник, 21 май 2012 г.

Без посредници при новите газови договори с Русия


Без посредници при новите газови договори с Русия


Без посредници при новите газови договори с Русия
България ще може да доставя необходимите количества газ през Турция не по-рано от 2018 г. Да се говори, че тази газова връзка е алтернатива, прекалено незряло, обяви Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Новите договори за доставка на газ от Русия за България ще бъдат сключени направо с „Газпромекспорт“, а не с посредници, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
„При посещението ми в Москва се договорихме в рамките на един месец да започнем преговорите по новиягазов договор от 2013 г. Става въпрос за средносрочен договор в рамките на 5–6 години, който да дава възможност след изтичането му ние да търсим други алтернативи“, обясни Делян Добрев по БНТ.
Той увери, че България е заявила исканията си по новия договор, подробностите по който предстои да се уточнят, но най-важният въпрос по думите на министъра е базовата стойност на газа.
Русия потвърди, че отстъпката в цената на гаа влиза в сила от 1 април. Отстъпката е обвързана с ускоряване на проекта „Южен поток“. До 15 ноември трябва да забързаме темпото по проекта. Ако ние се забавим, това би означавало, че ще забавим целия проект“, каза Делян Добрев.
Енергийният министър посочи, че преносът на газ е много скъп, докато местният добив е доста по-евтин.
„В България цената на газа е близо 500 долара, в щатите е 100 долара. САЩ, благодарение на шистовата революция при тях, се превърнаха в най-големият износител на газ в света“, посочи пример министърът, но отбеляза, че на този етап в България не е възможна шистова революция.
Делян Добрев е категоричен, че мораториумът върху добива на шистов газ ще остане в сила, докато хората не се убедят в безопасността на технологията, а за провеждането на референдум по въпроса е необходима по-висока информираност.
Министърът съобщи, че в неделя за Русия е заминала работна група от България, която да уточни техническата част по проекта АЕЦ „Белене“, от който кабинетът „Борисов“ се отказа. България все пак е изразила готовност да заплати изработеното оборудване.
„Имаме един реактор, който е почти завършен, така че той може да бъде интегриран като седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Този блок може да бъде съхраняван или в България, или в завода, в който е произведен. За другия реактор, който също е поръчан и вече се прави, средствата, които ние сме платили за него, са сравнително малко. Средствата за втори реактор са в рамките на 20-30 млн., не повече“, съобщи министърът.
Делян Добрев припомни, че заемът по проекта, който НЕК е изтеглил от френската банка БНП Париба, е бил предоговорен, благодарение на което кредитният рейтинг на компанията е бил потвърден и сравнително тежкото й финансово положение не се е влошило.
„България ще може да доставя необходимите количества газ през Турция не по-рано от 2018 г. Да се говори, че тази газова връзка е алтернатива, е прекалено незряло“, обяви Делян Добрев.
По думите му повече от 50% от консумирания в Турция газ идва от Русия.
„Въпросът не е в това да създадеш газова връзка, а въпросът е дали този газ го има и къде е той, в какви количества“, подчерта енергийният министър.
Въпреки че не даде своята „рецепта за икономически растеж“, Делян Добрев отново посочи ОП „Конкурентоспособност“ като най-важна в развитието на икономическата политика на България.
„По тази програма не сме използвали всички средства. Направихме реформа в тази оперативна програма, оптимизирахме администрацията, надяваме се да постигнем много добри резултати до края на годината. Ускоряваме междинните и окончателните плащания, за да стигнат реално бързо парите до бизнеса“, каза министърът на икономиката.
Той определи „София Тех Парк“ като хубава идея за проект, който решава проблема между бизнеса и образованието, и обяви, че процедурата по проекта ще стартира тази седмица.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания