петък, 25 май 2012 г.

Установена е връзка между земетресението у нас и в Италия


Установена е връзка между земетресението у нас и в Италия


Установена е връзка между земетресението у нас и в Италия
Снимка: Архив 24 chasa
Има връзка между двете земетресения в Италия и България, съобщи „Дойче Веле" . Оказва се, че те са били по дължината на една и съща граница между тектоничните плочи.
Европейският сеизмологичен информационен център "Геофон" е изградил собствена скала, според която всички трусове с магнитуд над 5 в Европа и над 5,5 извън Европа спадат към степен Степен XXL. Центърът е изготвил и карта, на която са отбелязани степените на риск за Средиземноморието. На тази карта големи части от Италия, Гърция и Турция са оцветени в яркочервено до лилаво, докато София и Болоня са оцветени в оранжево.
За сравенение Северна Италия беше разтърсена със сила 6,1 по скалата на Рихтер, при което загинаха седем души. А малко след това и България- с 5,8, където щетите са само материални.

"Центровете и на двата труса са в "слаби" точки на земните плочи, близо, но не точно на границата между плочите. Това ограничава и магнитуда" , каза Анке Фридрих от университета в Мюнхен.
Трусът в близост до София също е раздвижил само един тънък слой от земната кора и е сравнително слаб. Българската столица е разположена еднозначно върху евроазиатската плоча, поради което механизмът на трусовете е по-различен от този в Италия. Освободеното напрежение се е натрупало от приплъзването на една част от земната кора под друга, а фундаментът се е разширил.
"Забележителното е, че и двете земетресения са се случили по дължината на една и съща граница между тектоничните плочи, при това в региони, които принципно не са силно застрашени", обясни Франк Рот от Центъра за геофизически изследвания в Потсдам.

Оказва се, че цялата района от Италия до Турция е застрашен от земетресения, понеже там се препокриват африканската и евроазиатската земни плочи. Освен това под морското дъно има още една плоча - адриатическата, която се простира между Апенините и крайбрежието на Хърватия, Сърбия и Албания. Тя има контакт и с двете страни - притиска евроазиатската плоча и е под натиска на африканската.

За сравнение Болоня се намира именно върху тази малка плоча. „Сравнително близо до града на юг равнината на река По е за момента върхът на тектониката" , каза Анке Фридрих. Активната деформационна зона е покрита с дебели седиментни пластове, затова геолозите я познават само чрез сеизмичните проучвания, но не и от признаци по повърхността. Последното тежко земетресение в района е било през 14 век.
Затова картите, съдържащи степените на риск, са добър инструмент само там, където регионите биват редовно разтърсвани от бързите движения на плочите и честите земни трусове.
Геолозите не могат да кажат каква е причината за земетресението, но при всички случаи при прехвърлянето на един блок от земната кора върху друг се освобождава напрежение, а фундаментът се свива.
"Освободената енергия е по дължината на една относително равна ивица от земната кора", обяснява Фридрих.При земетресенията, които се случват точно по границите на плочите, обикновено се раздвижват едновременно много големи скални маси. Така беше и при земетресението в Япония през март 2011. Магнитудът бе с три степени по-висок, а освободената енергия - 32 000 пъти по-голяма.
Геолозите не могат нито да потвърдят, нито да отрекат връзката между двете земетресения. При магнитуд около 6-та степен класическите вторични трусове се случват по правило в радиус от 100 км, докато в този случай двата епицентъра са на 900 км разстояние един от друг.

"Земетръсните вълни стигат за минути от Северна Италия до България, но при положение, че второто земетресение идва два дни по-късно, този механизъм не ни е познат", каза експертът от Геофизическия институт в Потсдам Франк Рот.

Вероятно е трусовете да са довели до верижна реакция в България, възможно е натискът в подпочвените води да се е променил - всичко е възможно, но не е доказуемо.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания