четвъртък, 31 май 2012 г.

Инвеститорите търсят убежище заради проблемите в еврозоната

Инвеститорите търсят убежище заради проблемите в еврозоната

Страховете за бъдещето на еврозоната понижиха до рекордни нива разходите за финансиране на САЩ, Германия и Великобритания, чиито ДЦК са считани за сигурни убежища при кризи.
Страховете за бъдещето на еврозоната понижиха до рекордни нива разходите за финансиране на САЩ, Германия и Великобритания, чиито ДЦК са считани за сигурни убежища при кризи.
© Brendan Mcdermid

Доходността по десетгодишните американски облигации спадна до нива, които са виждани последно през 1946 г., а тези на Германия и Великобритания удариха рекордни дъна, тъй като инвеститорите се стремят да намерят сигурно убежище за активите си на фона на кризата в еврозоната, съобщава Financial times. Притеснените инвеститори дори започнаха да дават заеми на Берлин безплатно, като лихвите по двегодишните германски облигации спаднаха почти до нула за пръв път.

Доходността по държавните ценни книжа на САЩ с десетгодишен падеж достигна 1.62% - ниво, което за последно е било достигано през март 1946 г. Лихвите по базовите германски облигации спаднаха до 1.26%, а тези на Дания до 1.09%. Във Великобритания лихвите по държавните облигации спаднаха до 1.64% - рекордно дъно, откакто е започната да се води статистика през 1703 г.

"До тези екстремни нива се стигна, защото сме в екстремно опасна ситуация. Хората просто искат да вложат парите си някъде, където ще са сигурни, че ще могат да си ги вземат обратно. В скоро време може би дори ще плащат на САЩ и Германия, за да се грижат за парите им", коментира Гари Дженкинс, ръководител на кредитния анализатор Swordfish Research.

Търсенето на убежища от инвеститорите настъпи заради допълнително влошаващата се ситуация в Италия и Испания – третата и четвъртата най-големи икономики в еврозоната. Рим проведе разочароващ търг на ДЦК в сряда, при който лихвите по десетгодишните облигации надминаха 6% за пръв път от януари. Еврото също задълбочи спада си спрямо долара и започна да се разменя за по-малко от 1.24 долара за пръв път от две години.

Объркването около това как испанското правителство ще осигури 19 млрд. евро, нужни за спасяването на затруднената банка Bankia, доведе до повишаване на разходите по дълговете на Мадрид близо до нивата, при които Португалия, Ирландия и Гърция прибегнаха до международна финансова помощ. Разликата в доходността на испанските и германските десетгодишни облигации достигна 540 базисни точки, което е най-високото ниво от въвеждането на еврото.

Икономистите прогнозират, че разходите по задълженията на САЩ, Великобритания и Германия вероятно ще продължат да спадат заради влошаващата се икономическа ситуация и опасността от още намеси на централните банки. През последните месеци много мениджъри на активи насочват парите на клиентите си и към валути, считани за сигурни като швейцарския франк и американския долар.

"Стремежът за отбягване на риска, бързо влошаващата се световна икономика и необичайно ниските лихвени проценти ще задържат за доста време ниската доходност по средносрочния и дългосрочен дълг на тези държави", коментира Мохамед Ел-Ейран, главен изпълнителен директор на фонда Pimco.

От своя страна Ник Гартсайд от JPMorgan Asset Management прогнозира, че лихвите по германските облигации лесно могат да паднат под 1% - нещо, постигано сред развитите икономики само от Япония и Швейцария. Според него лихвите по щатските и британските облигации може да спаднат под 1.5%.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания