понеделник, 21 май 2012 г.

Обама към Плевнелиев: Справяте се много добре!


Обама към Плевнелиев: Справяте се много добре!


Обама към Плевнелиев: Справяте се много добре!
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, президентът на България Росен Плевнелиев и американският му колега Барак Обама. Снимка: ЕПА/БГНЕС
България е получила кратка, но окуражаваща похвала от американския президент Барак Обама, съобщи широко усмихнат българският държавен глава Росен Плевнелиев в ранните часове на понеделник.
"Справяте се много добре, последните ми данни са блестящи и ви желая успех. Това ми каза президентът на САЩ Барак Обама на срещата на върха на НАТО в Чикаго," разказа Плевнелиев пред български медии след участието си в разговорите на високо ниво на Алианса, предаде „Медиапул".
Плевнелиев коментира, че отпадането на визите за САЩ е процес, който не може да се случи от днес за утре и, за да се случи, България трябва да отговори на определени технически условия.
"Повече от ясно е, че за нас е важно ние да създадем колкото се може по-голямо удобство на българите да пътуват свободно по света. Темата с визите все още не може да бъде решена окончателно, тъй като все пак и ние трябва да знаем, че статистиката показва, че все още процентът на визи, които получават отказ, специално за българи към САЩ, е по-висок от стандарта, който е наложен от Държавния департамент," обясни държавният глава.
Едно от условията за безвизов режим е процентът на отказаните визи да е под 3. Отказите за българи обаче варират около и над 10%.
Плевнелиев увери обаче, че родните власти поставят въпроса за визите "винаги, когато можем", като изрази надежда, че "имайки предвид, че с Америка сме стратегически приятели, ще успеем да се справим".
Плевнелиев отрече по време на срещата пред страната ни да е поставян въпросът да замести френските войски в Афганистан, при евентуално тяхно оттегляне от азиатската страна.
Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд реши да изтегли ускорено френските войски от Афганистан, които са в численост от над 3500 души.
В момента в Афганистан служат около 620 български военни, които най-вече изпълняват задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар. България обяви, че ще изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души.
През 2012 година ще бъде изтеглен само българският медицински екип в Херат, в началото на 2013 ще бъде върната охранителната рота от Кабул, а най-опасното българско участие – охраната на летището в Кандахар - ще бъде прекратено до края на 2014 г.
След 2014 г. се предвижда само участие в процеса на обучение и подготовка на афганистанските национални сили за сигурност чрез екипите за връзка и обучение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания