петък, 11 май 2012 г.

Разменяме Таки за чужденец с английски паспорт


Разменяме Таки за чужденец с английски паспорт


Таки, сниман преди години с охраната си. На малката снимка - съобщението в Интерпол за издирването му.
Таки, сниман преди години с охраната си. На малката снимка - съобщението в Интерпол за издирването му.

Заловеният в Дубай Христофорос Аманатидис - Таки може да бъде разменен с чужденец с английски паспорт, арестуван у нас.
Мистериозният мъж, задържан в София, бил много ценен за властите в Абу Даби. Затова България отправила неофициално предложение за бартер - Таки срещу англичанина.
Размяната може да стане на принципа, по който се разменят шпиони, научи "24 часа" от два независими един от друг източници. Какво обаче е извършил чужденецът у нас, за да попадне в окото на полицията ни, се пази в тайна.
До месец ще стане ясно дали Таки ще бъде докаран с белезници в София. През това време трябва да се договорят условията за предаването му и начинът, по който ще бъде докаран.
"С Дубай нямаме договор за екстрадиция, както с държавите от Европейския съюз, затова ще се действа на принципа на взаимност", каза висш държавен служител.
От прокуратурата уточниха, че още не са получили официален отговор на запитванията си по повод ареста на Таки, който бе заловен в сряда вечерта.
Аманатидис се издирва във връзка с разследване на мрежа за разпространение на дрога, известна като Фирмата. Материалите срещу него са отделени от делото срещу Бандата на чуковете, което започна през 2009 г., в момента се гледа в Софийския градски съд и още през юни може да приключи с присъда.
Според разследващите Таки напуска България през аерогара София. Последното му излизане оттам е регистрирано към края на 2008 г. с полет за Атина. Полицаи обаче твърдят, че Таки се е върнал и после е избягал отново, след като бил предупреден, че му готвят арест.
Таки първо е обявен за местно, а после за общонационално издирване. Европейска заповед за задържането му е разпратена през юли 2009 г. Чрез подобни заповеди са задържани двама от издирваните авери на Аманатидис - Любо Младежа и Даци. В София е заловен Лъчо Белята. Търсенето на Таки из Европа обаче не дава резултат до момента, в който не се намесва Интерпол. През изминалите 3 г. сме проверявали какви ли не сигнали за местонахождението на Таки у нас и в чужбина, но не можахме да влезем в следите му, каза вчера висш магистрат.
Делото срещу бригадата на Таки започва, след като двама от участниците в наркомрежата стават жертва на саморазправа и се оплакват в полицията.
Единият бил касиер и работел за Фирмата близо 6 г. Свидетели разказват, че за 5-6 г. в наркомрежата работели над 300 души. Те разнасяли дрога в опаковки с лого VIP и ORIGINAL в София и други градове на страната. Общували със зареждачи и "лейтенанти".
За Таки директно почти никой не говори. Той бил много предпазлив, гледал да не излиза на светло. Досега не е хващан дори с грам дрога. Допускал до дома си единици от обръжението си.
Години наред за него не се пишеше нищо в медиите или се споменаваше само прякорът му.
Люлин, кокаин, ЮАР, Къро, ВИС, Илиянски, наследник, Боримиров, "Левски-запад" - това са само част от ключовите думи по темата "Таки", които навлязоха по-късно в медийното пространство.
До 2000-2001 г. името на Христофорос - младеж от гръцки произход, израсъл в столичния кв. Люлин, отсъства от криминалните хроники. Дотогава за люлинските полицаи и бойците от подземния свят той е ловък крадец, добросъвестен ученик на легендарния апаш Йордан Цонков-Джиджи. Въпреки че е проверяван от полицията, не е известно Таки да е осъждан за кражби.
Съкварталци и съседи в Люлин го знаят като шурей на Даниел Боримиров. Футболистът на "Левски" е женен за сестрата на Таки - Афродита. Таки също е със "синя кръв", дори след време сподвижниците му ще станат ударно звено на фен клуб "Левски-запад".
До 2000 г. Таки не е фактор в подземния свят дори в собствения си кв. Люлин.
Издигането си дължи на империята ВИС и Методи Методиев-Мето Илиянски. По това време Мето държи голяма част от контрабандните канали и е основен дистрибутор на кокаин в България, макар пряко да не се занимава с разпространението.
Илиянския е сложил ръка на общинското дружество "Паркинги и гаражи", а след изчезването му през есента на 2003 г. то съвсем естествено минава в ръцете на Таки и Къро.
С "Паркинги и гаражи" е свързано и едно поръчково убийство. На 5 февруари 2005 г. с 5 куршума е застрелян бившият общински съветник и шеф на комисията по транспорта Георги Василев. Говори се, че убитият, който първи приватизира "Паркинги и гаражи" с РМД, е тръгнал да променя в своя полза за сметка на Таки и Къро капитала на фирмата, чиито месечни печалби са били между 80 000 и 120 000 лв.
След убийството на Георги Илиев Таки и Къро окончателно прилапаха отломките от ВИС. А преди години дори направиха сериозна крачка в легалния бизнес - създадоха фирма за пътно строителство и поддържане с Братя Галеви и пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров.
Христофорос Аманатидис е изключително предпазлив на публични места. Единствените му снимки до обявяването му за издирване от Интерпол бяха публикувани от "24 часа" и препечатвани от всички вестници. На тях Таки случайно е уловен от фотографа сред други хора.
Той все пак е съден, но не за наркотици, а за побой на строителния предприемач Недко Балабанов. Случката, емблематична за мутренските времена, е от 21 ноември 2001 г. Действието се развива пред кооперация на ул. "Пушкин". Недко е с известния Георги Пехливанов, който искал да купи апартамент в сградата.
В това време пристига Таки с охранителите си и пребива предприемача. В боя се включват и гардовете, а след него Недко е със счупена челюст и мозъчно сътресение, гласеше обвинителният акт на прокуратурата.
Пострадалият обаче не се яви в съда, а свидетелят Пехливанов отрече Таки да е бил сред биячите и така той бе оправдан.
Преди време прокуратурата бе изровила и един стар случай от края на 90-те години, когато задържали Таки, тъй като опитал да пробута фалшива 100-доларова банкнота в чейндж бюро. Той се оправдал, че не знаел, че тя не е истинска. Разследването бе възобновено, макар че едва ли щеше да приключи с осъдителна присъда, но Таки изчезна. Един от източниците ни твърди, че делото дори е прекратено. Официално потвърждение няма.
В медиите доста са описвани подвизите на Бандата на чуковете. МВР и прокуратурата подозират, че тя е изпълнявала поръчки на Таки и приближените му. Наказвала непокорни дилъри с жестоки побоища и осакатявания. Едва ли някой е очаквал обаче, че ще се намерят свидетели, които да заявят, че точно Таки ги е поръчвал.
След бягството му медиите го пращаха ту в Южна Африка, ту в Бразилия, в Гърция, Аруба или на други екзотични места.
В крайна сметка международната полиция спипа Таки в Дубай. По неофициални данни до задържането се стигнало, след като у нас ценен информатор насочил властите.
Знаем къде се крият Таки и Малкия Маргин, заяви преди месец в интервю за "24 часа" директорът на ГДБОП Станимир Флоров. Антимафиот №1 още тогава намекна, че България няма договори за правна помощ с някои страни и в тях не важат европейските заповеди за арест.

Удрят Фирмата с три дела

Срещу членовете на Фирмата на Таки се водят три дела. Едното е в Софийския градски съд от юли 2010 г. Подсъдими по него са 7 души, процесът върви при закрити врата и е на приключване. Делото е за участие в група за дрога и за побои. Основни свидетели по него са Иво Андонов-Буземеца и Росен Кръстев-Стъкларя. Според прокуратурата към групата действала наказателна бригада. Тя раздавала "правосъдие" с трошене на ръце и крака. 4-5 от жертвите дълго се колебали дали да говорят. Само единият от свидетелите заявил при разпит по време на разследването, че Ицо Исуса го е возил до къщата на Таки. С боса обаче не общувал директно, отчитал се на хора на по-ниско ниво.
Къщата на Таки се намира на ул. "Пушкин". Полицаи я обискираха през юни 2009 г., но не откриха нищо.
Второто дело е срещу Даци и Лъчо Белята, сочени също за членове на групировката, която продавала хероин и кокаин. Уликите срещу тях, както и материалите за Таки, са отделени от основното дело. По третото разследване Аманатидис е следствен с Христо Вартерян-Ицо Исуса. Навремето той бе от свитата на Антон Милтенов-Клюна. След смъртта му Исуса станал твърде близък с Таки. По това дело с европейска заповед за арест се издирва и Сашо Пацов.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания