събота, 19 май 2012 г.

Президентът Плевнелиев пристигна в Чикаго за Срещата на върха на НАТО


Президентът Плевнелиев пристигна в Чикаго за Срещата на върха на НАТО


Президентът Плевнелиев пристигна в Чикаго за Срещата на върха на НАТО
Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Чикаго за Срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 20 и 21 май, предаде „Фокус".
Три са основните теми на срещата на върна на НАТО - декларация за способностите на НАТО, Афганистан и разработване на механизми за сътрудничество с държавите-партньори на НАТО, обясни държавният глава.
Очаквайте подробности за протичането на цялата среща
В рамките на срещата на върха на НАТО Росен Плевнелиев ще проведе и двустранни срещи с президента на Турция Абдуллах Гюл, с президента на Грузия Михаил Саакашвили, с министър-председателя на Канада Стивън Харпър, с министър-председателя на Норвегия Йенс Столтенберг и с министър-председателя на Холандия Марк Рюте.
„Подходих много амбициозно към двустранните срещи, искам да използвам форума да се видя с колкото се може повече световни политици, искам да видят новото лице на българската политика, искам да обменяме информация с тях накъде върви светът, техните икономики, за да можем да сме в час. Когато сте информирани и когато градите доверие, можете много по-лесно да успеете", каза Росен Плевнелиев.
Мерките за сигурност в Чикаго са изключително засилени. Движението в центъра на града е затруднено. На 20 и 21 май ще бъдат затворени всички основни магистрали и железопътни линии, минаващи в близост до McCormick Place, където е срещата на НАТО. Събитието ще се отразява от над 2500 журналисти.
Ден преди срещата държавният глава ще се срещне за първи път с най-голямата българска общност в САЩ. Очаква се в зала на Ботаническата градина в Чикаго да присъстват над 100 души. След това Росен Плевнелиев ще посети двете български църкви в града - „Св. Иван Рилски" и „Св. София". Вечерта президентът ще присъства на честване на 10-годишнината на българското училище „Джон Атанасов" и ще се срещне с Джон Атанасов - младши.
На срещата на върха на НАТО ще приемем декларация за способностите. Тя ще направи много силно послание към света - държавите-членки ще работят за силно НАТО, независимо от рисковете и от последствията от световната финансова и икономическа криза. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти при кацането си в Чикаго.
Държавният глава обясни, че основните теми на форума ще са три - декларация за способностите на НАТО, Афганистан и разработване на механизми за сътрудничество с държавите-партньори на Алианса. „Ще бъде приет специален доклад за оперативната съвместимост.
Ще дебатираме по толкова важни теми като т.нар. интелигентна отбрана, която ни учи да работим заедно. Ще работим за ново решение за бъдещето на Афганистан след 2014 г. Ще има вечеря с президента Обама, на която ще дебатираме ангажимента на държавите в Афганистан след 2014 г.
Ще има и среща с държавите партньори на НАТО. Освен 28-те членки, още 22 държави ще присъстват на този форум, които са държавите партньори. С тях ще дебатираме задълбочаване на сътрудничеството", обясни държавният глава.
„Истината е, че войните на бъдещето, дай Боже да не се случват, но те със сигурност предопределят възможностите на държавите да се координират и да се кооперират, включително и на бойното поле. Така че по всички нива ние ще подготвим решения за по-голяма съвместимост на държавите-членки и на техните отбранителни възможности. След 2014 г. със сигурност ще има повече учения и по-голяма оперативна съвместимост по всички нива", отбеляза президентът.
Според Плевнелиев концепцията за интелигентна отбрана, въпреки ограничените бюджети, дава възможност да се изграждат силни отбранителни способности. „Това се получава чрез специализация - от една страна, а от друга - чрез коопериране. Случва се с държавите от Вишеградската четворка, така работят и държавите в Балтийския регион.
Можем да се поучим от тях. Със сигурност световната финансова и икономическа криза няма да попречи на твърдата решимост на държавите-членки да изграждат своите отбранителни способности в един бързо променящ се свят", подчерта президентът.
След 2014 г. България със сигурност ще участва с инструктори в Афганистан, които могат да дадат ценен опит на държавата Афганистан в изграждането на нейните отбранителни способности, каза Плевнелиев.
Още не е уточнено колко български инструктори и как ще участват в Афганистан след 2014 г. „Силите на държавите на НАТО, както и на държавите-партньори в Афганистан, ще се оттеглят съгласно графиците, които са приети. България има своята стратегия и тя е приета от Народното събрание. Не предвиждаме да има каквито и да било промени в този график", каза Плевнелиев.
„В момента афганистанските сили са вече 180 000. Трябва да се увеличат до около 330 000. Това ще струва пари. Около 4 милиарда долара е предварителният бюджет на годишна база. Всяка една от държавите ще участва съобразно възможностите си, като това вече е договорено, за да се подкрепят афганистанските сили за сигурност след 2014 г. За България е една абсолютно разумна сума, която не бих могъл още да уточня, но в рамките на конференцията ще стане окончателно ясна", посочи президентът.
„Афганистан няма да бъде оставен от държавите-членки сам. Ние ще продължаваме да играем решителна роля за демократизирането на тази държава", посочи той. Участието на България в Афганистан е голям успех, подчерта държавният глава и изрази съжаление за жертвите, които страната ни даде в тази мисия.
„Българските войници в Афганистан бяха изключително полезни, защото те, за разлика от американските войници, се ползват с доверието на местните. За да спечелиш една война, трябва да може да спечелиш и мира. Трябва да можеш да спечелиш сърцата на местните хора. Българите успяват с това - те са гъвкави, те са заедно с местните, имат огромно доверие", отбеляза президентът. Според него единствената възможност на България да се защити добре е в рамките на НАТО.
„Това означава, че ние трябва да сме съвместими с НАТО като възможности и те трябва да ни имат доверие. Всички операции на НАТО оттук нататък ще са поне с по 20-30, ако не и повече държави. България трябва да се научи да води, ако трябва и войни, не си го пожелаваме, с много други държави заедно. Това означава пълна оперативна съвместимост. Афганистан постигна именно това", каза още държавният глава.

В Чикаго е една от най-големите български диаспори

Чикаго е град в северната част на САЩ, щата Илинойс. Населението му е около 2 830 144 души, а на градската агломерация - около 9 464 886 души по данни от 2006 г. Той е трети по големина в САЩ след Ню Йорк и Лос Анджелис, четвърти по големина в Северна Америка и седми в Западното полукълбо. Градът е разположен на западния бряг на езерото Мичиган, при устието на река Чикаго.
Чикаго е създаден през 1833 на мястото на съществувалия от 1803 Форт Диърборн. Днес основните етнически групи в Чикаго са ирландци, немци, италианци и поляци. Той е смятан за втория по брой на полското население град в света след Варшава, като и за втори по брой на сръбското население след Белград.
Името на града произлиза от френското произношение на местното американско-индианско shikaakwa, означаващо "див лук" или "див чесън". През 1871 г. т.нар. Голям пожар в Чикаго унищожава една трета от града, включително целия бизнес център, но Чикаго бързо се изградил и израснал наново. Тогава е и построен и първият в света небостъргач - 1885 г.
В Чикаго е и една от най-големите български диаспори. По неофициални данни броят на българите варира между 50 000 и 100 000 души. По официални данни от преброяването на населението през 2000 г. в Чикаго живеят 2045 жители с български произход. В града има два български православни храма, културно-информационен център и няколко български заведения.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания