четвъртък, 31 май 2012 г.

„Лукойл“ инвестира рекордните 1,5 млрд.д. в Бургас


„Лукойл“ инвестира рекордните 1,5 млрд.д. в Бургас


„Лукойл“ инвестира рекордните 1,5 млрд.д. в Бургас
Новото производство трябва да заработи през 2014 г., а размерът на инвестицията – повече от 1,5 млрд. долара, няма аналог през последните 10 години у нас. Снимка: burgasinfo.com
В „Лукойл Нефтохим Бургас“ започва строителството на комплекс за преработка на гориво на стойност над 1,5 млрд. долара.
Проектът ще бъде осъществен за 36 месеца, като ще бъдат ангажирани над 3000 души, като за част от строителството ще се наемат български фирми подизпълнители, увери президентът на нефтената компания „Лукойл Нефтохим“ Вагит Алекперов, цитиран от БНР.
Той пристигна в България, за да положи основния камък в строителството на новото производство „Хидрокрекинг на Гудрон“, което ще израсне на мястото на бившата инсталация „Етилен 250“.
То трябва да заработи през 2014 година, а размерът на инвестицията – повече от 1,5 млрд. долара, няма аналог през последните 10 години у нас.
Новата инсталация ще увеличи производството на бензини и ще повиши качеството на котелните горива до европейските стандарти.
„От 2008 година насам „Лукойл Нефтохим Бургас“ работи на планирана загуба. След въвеждането в експлоатация на новото производство се надяваме рафинерията да излезе на печалба“, заяви още Вагит Алекперов.
„Беше проведена доста усилена работа да бъде пропъдена тази инвестиция от България“, каза Борисов на церемонията по поставяне на символичния камък за старта на изграждането на инсталация „Хидрокрекинг на Гудрон“ в „Лукойл Нефтохим Бургас“.
„Тази инвестиция всячески се стараеха много хора да отпратят за Румъния, Сърбия или Италия и да затворят тази рафинерия, а тя дава 9% от брутния вътрешен продукт и 25% от приходите от данъци. 1,5 млрд. долара инвестиции с обещанието на г-н Алекперов, че предимно български фирми ще участват в строителството“, каза премиерът Бойко Борисов.
„Лукойл Нефтохим Бургас“ и италианската компания Technip подписаха в договора за изграждане на Комплекс за преработка на тежки отпадъци през януари 2012 г., само ден след приключването на сагата с лиценза за данъчен склад, отнет през юли 2011 г.
Комплексът за преработка на тежки остатъци ще бъде най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа.
Това ще е десетата в света подобна инсталация, каквито има само в Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт, и най-голямата в Източна Европа, информираха от компанията инвеститор.
В рафинерията очакват след пускането на комплекса в експлоатация, което ще стане след 37 месеца, рязко да се понижат вредните емисии в атмосферата, а остарели инсталации, между които „Термичен крекинг“ и „Газова сяра-2“, да бъдат спрени.
След намесата на министър-председателя Бойко Борисов „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще предостави 300 000 лв. на бургаския футболен клуб „Нефтохимик“, предаде „Фокус“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания