събота, 19 май 2012 г.

Гърция се гневи на Меркел, уж предложила референдум за еврото


Гърция се гневи на Меркел, уж предложила референдум за еврото


Гърция се гневи на Меркел, уж предложила референдум за еврото
Информацията бе незабавно опровергана от говорител на германското канцлерство, което не попречи на гневната реакция на Атина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Политическите лидери в Гърция реагираха остро на предложението, приписвано на канцлера Ангела Меркел, успоредно с новите парламентарни избори в страната на 17 май да се проведе и референдум за оставането на страната в еврозоната.
„Гръцкият народ не се нуждае от референдум, за да докаже своя избор за еврото, за който вече плати скъпо, приемайки много саможертви," заяви водачът на дясната партия „Нова демокрация"Андонис Самарас, цитиран от АФП и БГНЕС.
Идеята на Ангела Меркел и то в изборен период е достойна за съжаление и не може да бъде приета, се казва в комюнике на Андонис Самарас, който извоюва най-голям процент от гласовете на изборите на 6 май.
„Госпожа Меркел е свикнала да се обръща към политическите лидери на Гърция, като че ли се отнася до страна под протекторат," заяви лидерът на лявата партия „Сириза"Алексис Ципас.
„Сириза" беше голямата изненада на 6 май – тя получи вторият най-добър резултат, увеличавайки четири пъти подадените за нея гласове в сравнение с изборите през 2009 г. Освен това партията е очакваният победител на повторните избори на 17 юни.
Водачът на третата политическа сила ПАСОК Евангелос Венизелос пък изтъкна, че въпросътв Гърция не е оставането й или не в зоната на еврото, а окончателното излизане от кризата.
„Организирането на референдум е от компетенцията единствено на гръцкото правителство и парламент, а не на Европейския съюз или на правителствата на други страни - членки," заяви Евангелос Венизелос.
„Улитматумът на Меркел" - под такова заглавие излиза просоциалистическият всекидневник „Та Неа", а десният „Елефтерос Типос" отбелязва: „Бомба Меркел за евро референдум". И двата вестника се обявяват срещу уж германското предложение.
Канцеларията на временния премиер Панайотис Пикраменос съобщи, че в разговор с гръцкия президент Каролос Папуляс Ангела Меркел е подхвърлила идеята да се организира заедно с изборите референдумпо въпроса дали гръцките граждани желаят или не страната им да остане в еврозоната.
„Очевидно е, че този въпрос надхвърля компетенциите на временното правителство," се посочва в официалното комюнике.
Информацията бе незабавно опровергана от говорител на германското канцлерство, което не попречи на гневната реакция на Атина.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания