четвъртък, 24 май 2012 г.

Бойко Борисов: Патрулки с мегафони ще информират при трус


Бойко Борисов: Патрулки с мегафони ще информират при трус


Бойко Борисов: Патрулки с мегафони ще информират при трус
Бойко Борисов и Николай Милошев Снимка: Йордан Симеонов
Разпоредено е всички налични полицейски патрули да съобщават с включени светлини и по мегафони официалната информация, която ще се издава от Института по геофизика, когато има силно земетресение. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет, на който присъства и директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. дфн. Николай Милошев.
"Всички медии имат равен достъп и незабавно трябва да получат информацията. Разпоредили сме - синя лампа да се осигури на Милошев, за да има кола със синя лампа", каза премиерът. Така в случай на земетресение той ще разполага с полицейски патрул, който да го ескортира до сградата на БАН. Официалната информация за земетресения ще се издава лично от проф. Милошев или от оторизирано от него лице.
Вече работи и пряк телефон между Геофизичния институт и МВР, на който експертите от БАН ще съобщават на дежурните в МВР данни за земетресенията. От МВР и пожарната ще предават информацията на патрулите, които по мегафони ще алармират населението.
„Четири телефона вече са открити в БАН. Информацията, която се дава, вече е качена. От три дни това го има на сайта на МВР", подчерта премиерът.
Той прочете инструкции към гражданите за това какви действия трябва да предприемат в случай на силно земетресение, подписани от проф. Николай Милошев, последната от които е категорична, че предсказването на земетресения е невъзможно.
Проф. Милошев за пореден път опроверга спекулациите за предстоящ труд от 7,5 по Рихтер. За земетресението в Перник дори сеизмолозите предполагат, че с първия трус то е изчерпано от енергийна гледна точка, а вторичните трусове ще продължат от дни до седмици. Николай Милошев е категоричен, че вероятността такова нещо да се случи е 0,01%.
"Само за евтина слава някому за час или два, не може сума ти хора да страдат. Това е посегателство върху инстинкта за самосъхранение у хората", подчерта професорът и отново посочи, че у нас няма по-страшно възможно бедствие от земетресението.
От първият трус до момента у нас е имало над 400 вторични трусове, като не се усещат от хората. За това време само 4 от тях, заедно с това от изминалата вечер са с магнитуд 4. Николай Милошев посочи, че прехвърляне на енергия към други разломи няма. Такава теоретична възможност има, но с всеки изминал час тази вероятност става все по-малка. Той още веднъж е категоричен, че няма връзка между земетресението в Италия и това у нас.
Комисиите оценяват щетите на засегнатите в Перник и района, 14 хиляди сгради до момента са оценени, за 50 от тях знаем, че не са надеждни и ще бъдат съборени. Хората ще бъдат обезщетени, съобщи още премиерът Бойко Борисов. В момента комисии оценяват щетите след трусовете, каза още Борисов. Кметовете на населените места подават информацията и има готовност от Фонда за бедствия да се покрият щетите. Той заяви, че даренията и дарителската кампания ще бъде организирана по същия начин както при село Бисер.
Кметовете трябва да определят членове от комисиите, които да отидат на място при по-възрастните хора или при социално слабите и да им подготвят и направят съответните молби за обезщетение, отговори Борисов. Сами разбирате, че ние не можем да минем и да раздадем пари, защото утре Сметната палата ще ни пита къде сме ги дали. Разпореди ли сме кметовете гъвкаво да се отнесат, допълни премиерът. Двете детски градини и училището в Радомир ще бъдат съборени, ако вече не ги разрушават, и ще бъдат възстановени, каза още Борисов.
Премиерът препрати към кметовете въпроса за 15-те лева, които искат от хората за документ, с който могат да подадат молба. Бойко Борисов обясни, че за даден човек 15 лева могат и да не са проблем, ако щетите се оценят в порядъка на 4-5-6 000 лв. "Защото те ще бъдат включени и съответно в парите, които ще получи, за да си възстанови дома", каза министър-председателят.
Какво трябва да се прави при земетресение, според инструкциите от БАН, прочетени от премиера. Въпреки изненадата, въпреки стреса, хората би трябвало да се опитат да направят следното:
Да отворят вратите към стълбището, да застанат под конструкция, предпазваща ги от падащи предмети - каса на врата, маса, чин и други подобни, по-далеч от прозорци, витрини и висящи предмети и да изчакат люлеенето да спре. След това максимално бързо да се излезе от сградата. Да не се използват асансьорите и да не се предизвиква струпване на изходите. Отдалечете се максимално възможно от всички заобикалящи сгради и съоръжения - електропроводи, газопроводи и др. Не влизайте отново в сградата, преди да се убедите, че опасността е преминала.
На работното място спазвайте правилата за евакуация. У дома - изчаквайте търпеливо информация от компетентните органи. В автомобила - при първа възможност спрете на открито място. В обществения транспорт - останете на място до отваряне на вратите. Окажете първа помощ на пострадали около вас, ако има такива.
Включете радиа, телевизии, това, което имате на разположение, и следвайте указанията на държавните и общински служби за борба с бедствията. Не се опитвайте веднага да напуснете населеното място с автомобил. Това може да предизвика задръстване и да усложни обстановката. Не се доверявайте на слухове за следващи трусове или наводнения, доверете се на официалната информация.
На заседанието присъстваха и зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директорът на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания