събота, 19 май 2012 г.

Банките искат да дават кредити, няма на кого


Банките искат да дават кредити, няма на кого


Банките искат да дават кредити, няма на кого
Милен Касабов, старши икономист в УниКредит Булбанк, прие наградата на финансовото издание EMEA Finance на официална церемония в Лондон в четвъртък.
"Склонността на банките да осигуряват достатъчно финансиране в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се е увеличила през 2011 г. въпреки все още ниското търсене." Това каза вчера Фабио Мучи, директор "Стратегическо планиране за ЦИЕ и Полша" на "УниКредит", по време на годишната среща на ЕБВР в Лондон.
Мучи цитира проучване на "УниКредит", направено сред 12 хил. компании от 16 страни. Според него въпреки увеличеното желание на банките да кредитират все още голяма част от фирмите смятат, че през 2011 г. условията за отпускане на заеми са се затегнали, а цената на кредита и изискванията за обезпеченост са се повишили. В същото време 44% от анкетираните компании са отговорили, че за момента нямат нужда от заеми.
Корпоративният сектор е много атрактивен за банките заради ниското ниво на задлъжнялост на компаниите в Централна и Източна Европа в сравнение със страните от Западна Европа. Според икономистите на "УниКредит" регионът има голям неизползван потенциал. В еврозоната кредитирането на корпоративния сектор достига до 50% от БВП, докато в Турция например е 32%, в Русия - 28%, и в Чехия - 21%. В България обаче делът е 44% - един от най-високите. Заради това прогнозите са, че кредитирането за бизнеса няма да отчете сериозен ръст. Не се очаква и скорошно възстановяване на пазара на недвижими имоти.
Корпоративното кредитиране в региона е на добро ниво, но различният достъп до банково финансиране в отделните държави вероятно ще продължи и през следващите месеци, обобщават от "УниКредит". В Турция и Русия има двуцифрен ръст в търсенето на заеми до февруари 2012 г., а в други страни като балтийските например има свиване на обемите. В България е отчетен ръст от 4,8% на годишна база през февруари 2012 г. при 5,7 на сто през декември 2011 г.
"Като цяло бизнес средата се подобрява значително през последните години, но регулациите, данъците и политическите фактори все още са сериозни фактори, които пречат на бизнеса в ЦИЕ", обясни Джани Папа, директор на "УниКредит" за Централна и Източна Европа.
Според един от показателите за това колко лесно се прави фирма например България отчита значително подобрение. През 2004 г. у нас за стартирането на бизнес са били необходими 32 дни, а през 2012 г. - 18 дни. Най-бързо е в Унгария, Турция, Словения, Хърватия и Естония - между 4 и 7 дни.
От "УниКредит" отчитат, че цената на кредита и изискванията за обезпеченост са нараснали през 2011 г. Въпреки това са категорични, че кредитирането е много важно условие за излизане от кризата. Не вярвам Гърция да напусне еврозоната. Кризата там няма голямо влияние върху страните от ЦИЕ с изключение на България и Румъния, където делът на гръцките банки е висок, коментира още Джани Папа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания