петък, 18 май 2012 г.

Файненшъл таймс: Източна Европа е най-слабо подготвена за краха на еврото


Файненшъл таймс: Източна Европа е най-слабо подготвена за краха на еврото


Файненшъл таймс: Източна Европа е най-слабо подготвена за краха на еврото*
Най-подготвени са компаниите от Азиатско-Тихоокеанския регион (27% имат резервен план) и Европа (27%). Снимка: ЕПА/БГНЕС
От: „Файненшъл таймс"; Превод: БГНЕС
*Заглавието е на БГНЕС
Над 75% от световните компании не са готови за разпадане на еврозоната, показват данните от анкета сред топ мениджъри на световни компании, проведена малко преди началото на новата европейска криза, настъпила след парламентарните избори в Гърция, пише „Файненшъл Таймс".
Мнозинството от анкетираните съобщи, че този изход ще окаже съществено влияние върху бизнеса на техните компании.
Изследването на FT/Economic Global Business Barometer, проведено въз основа на анкета след 1500 топ мениджъри на компании от цял свят, установи, че корпоративният сектор на практика не е готов за събитието, което става все по-вероятно на фона на гръцката криза.
По-малко от една четвърт от участниците, анкетирани в периода от 13 април до 8 май, са съобщили, че техните компании имат план в случай на разпадане на еврозоната. 42% от запитаните са заявили, че това събитие ще окаже „някакво" влияние върху техния бизнес, 29% са отбелязали възможно „много сериозно" влияние.
Компаниите от Източна Европа са най-малко подготвени за краха на еврозоната и най-изложени на последиците от това събитие: 84% от топ мениджърите от този регион са заявили, че техният бизнес ще почувства резултатите от разпадането на валутния съюз и само 10% имат план за подобен сценарий.
Най-подготвени са компаниите от Азиатско-Тихоокеанския регион (27% имат резервен план) и Европа(27%).
Освен това, големите компании са подготвени по-добре, отколкото малките, макар половината от топ мениджърите на компаниите с годишни приходи над 10 милиарда долара да нямат резервен план.
Около 31% очакват влошаване на ситуацията в световната икономика през следващите шест месеца, 26% - прогнозират подобряване.
Във всеки от регионите, освен Западна Европа, броят на мениджърите, които планират да увеличат служителите си, е по-голям, от тези, които готвят съкращения.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания