сряда, 23 май 2012 г.

Борисов на среща с европейските лидери в търсене на икономически растеж


Борисов на среща с европейските лидери в търсене на икономически растеж


Борисов на среща с европейските лидери в търсене на икономически растеж
Тази среща на върха ще се проведе на фона на продължаващи спекулации за предстоящо излизане на Гърция от еврозоната, които все по-често остават неопровергани. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз очертават пътищата за стимулиране на икономическия растеж и заетостта и сформират по-нататъшни стратегии за Гърция.
На неофициално заседание в Брюксел в сряда, на което участие ще вземе и премиерът на България Бойко Борисов, лидерите вероятно ще обсъдят и спорните еврооблигации, за които настоява Европейската комисия, а и някои от държавите членки, докато Германия продължава да се противопоставя, предаде БНР.
Тази среща на върха ще се проведе на фона на продължаващи спекулации за предстоящо излизане наГърция от еврозоната, които все по-често остават неопровергани.
В очакване на резултатите от новите избори там, европейските лидери ще обсъдят възможните сценарии след тях и действията, които ще трябва да предприемат занапред.
Официално темата е икономическият растеж и заетостта. Съветът е неформален и няма да взема решения. Ще се обсъжда обаче почти целият спектър от възможни икономически стимули. В това число са европейските проектни облигации за финансиране на инфраструктура, еврооблигациите за преразпределяне на дълга в еврозоната, по-гъвкавата употреба на парите от еврофондовете, както и увеличаването на кредитния капацитет на Европейската инвестиционна банка.
В най-добрия случай след сближаване на позициите днес ще последват конкретни решения в края на юни, когато редовният Европейски съвет се предвижда да бъде посветен отново на работните места и ръста на икономиките в Европа.
Курсът на единната европейска валута падна в навечерието на лидерската среща в Брюксел с близо цент и половина спрямо нивото ден по-рано. Това показва, че инвеститорите не очакват много от брюкселската среща, коментира анализатор пред АФП.
Силно влияние върху обменния курс оказаха и коментари на доскорошния гръцки премиер Лукас Пападимос, че рискът Гърция да излезе от еврозоната е реален. Инвеститорите са обезпокоени, че гръцката дългова криза ще зарази и други от еврозоната, особено Испания, чиито банки са отслабени от лоши ипотечни кредити.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания