събота, 5 май 2012 г.

БЕХ спасява НЕК от заема за АЕЦ „Белене"


БЕХ спасява НЕК от заема за АЕЦ „Белене"


БЕХ спасява НЕК от заема за АЕЦ „Белене"
Заемът от 195 млн. евро беше взет за финансирането на проекта АЕЦ „Белене" преди пет години, а падежът му е на 21 май. Снимка: БГНЕС
Български енергиен холдинг (БЕХ) ще покрие дела от 55 млн. евро (107 млн. лв.) в синдикирания заем, който дъщерното му дружество Национална електрическа компания (НЕК) има към консорциума от банки, ръководен от БНП Париба.
Така компанията ще успее да разсрочи с една година оставащата част от заема от 195 млн. евро, който беше взет за финансирането на проекта АЕЦ „Белене" преди пет години, а падежът му е на 21 май, съобщи изпълнителният директор на НЕК Иво Лефтеров, цитиран от „Капитал Дейли".
Споразумението за това ще бъде подписано в понеделник.
Въпреки че НЕК е една от най-задлъжнелите държавни компании и трудно ще осигури средствата за покриване на задължението, тя ще плати сама част от дължимата сума, посочо Иво Лефтеров.
Единият от вариантите е погасяването на дълга да стане със собствени средства на БЕХ - според последния му отчет към септември 2011 г. той има парични средства и депозити за 134 млн. лв.
Според справка за парите на държавните дружества, към края на октомври 2011 г. БЕХ има на депозити почти 114 млн. лв., като 79 млн. лв. от тях са били в Корпоративна търговска банка.
Другият вариант за осигуряване на средствата е изтегляне на заем, като компанията има изключително ниска задлъжнялост - пасивите й са едва 30 млн. лв. при активи за над 3 млрд. лв.
Все още официално да не са посочени вариантите, с които БЕХ да финансира част от разсрочването.
Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев пък беше коментирал, че е възможно холдингът да емитира облигации, с които да покрие сумата по кредита, което обаче няма как да стане, тъй като падежът на задължението е на 21 май.
Разсрочването на заема досега беше под въпрос, тъй като две от банките в синдикирания заем - белгийската Dexia и японската Mizuho, отказаха да продължат участието си в него, с което се отвори и финансовият прозорец от 55 млн. евро.
В същото време останалите шест банки в синдиката не пожелаха да увеличат своите дялове, с което да покрият сумата.
Според министъра на енергетиката Делян Добрев новите условия, при които кредитът ще бъде преструктуриран, ще бъдат по-добри от настоящите.
В момента лихвата, която НЕК плаща, e 4,5%, тъй като заради лошите финансови резултати на компанията за полугодието на 2009 г. кредитът стана изискуем.
В тази връзка през септември 2009 г. ДКЕВР разреши на електрическата компания да сключи допълнително споразумение с БНП Париба.
Заради нарасналия риск за кредиторите обаче лихвената надбавка стана многократно по-висока, съответно от 0,425 на 4%, и от 0,5 на 4.5%.
Финансовите резултати на НЕК в момента също не са особено добри. Въпреки че дружеството завърши 2011 г. с печалба от 68 млн., очакванията са първото тримесечие на 2012 г. да отчете загуба от 16 млн. лв., която до юли може да се удвои.
Все пак от дружеството се надяват да завършат и 2012 г. отново с печалба, която обаче зависи от цените на електроенергията, които енергийният регулатор ще определи от началото на юли.
В същото време задълженията на НЕК са внушителни и възлизат на 1 млрд. лв., които обаче компанията покрива редовно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания