сряда, 16 май 2012 г.

Плевнелиев покани ИТ гиганти в „София Тех Парк"


Плевнелиев покани ИТ гиганти в „София Тех Парк"


Плевнелиев покани ИТ гиганти в „София Тех Парк"
Част от концесиите и приходите от концесии, които ние генерираме в България, таргетирано да отидат за подкрепа на чуждестранни инвестиции във високотехнологични сектори, предлага Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев покани водещи американски компании от IT-сектора да участват в изграждането на „София Тех Парк".
При срещите си с представители на бизнеса в Сиатъл, САЩ държавният глава обеща мерки за насърчаване на ефективните инвестиции в България, предаде БНР.
Високотехнологичният парк в София трябва да обедини научните разработки, бизнеса, който може да ги използва, и организациите, които ще осигурят финансирането.
В изграждането му ще бъдат инвестирани общо 300 млн. лв. по Оперативната програма „Конкурентоспособност".
Първата фаза предвижда строеж на офис сграда с представителства на водещи компании в областта на високите технологии. „Майкрософт" и „Гугъл" вече са поканени да участват и предстои да се запознаят с проекта.
На бизнес закуска с водещи американски компании президентът обясни, че държавата ще подкрепя, включително и със средства, чуждите инвестиции в иновации и високи технологии.
Подготвят се промени в Закона за инвестициите, които ще бъдат факт до края на годината. Обмисля се част от приходите от концесии да отиват за подкрепа на чужди инвестиции в иновации.
Държавната помощ в сферата на иновациите и чуждестранните инвестиции в иновациите няма да изисква допълнително финансиране.
„Част от концесиите и приходите от концесии, които ние генерираме в България, таргетирано да отидат за подкрепа на чуждестранни инвестиции, но при условие, че те са насочват към високотехнологични сектори и иновации," коментира Росен Плевнелиев.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания