сряда, 16 май 2012 г.

Уорлик: Американските инвестиции ще бъдат защитени в България


Уорлик: Американските инвестиции ще бъдат защитени в България


Уорлик: Американските инвестиции ще бъдат защитени в България
Клише е, че в България инфраструктурата не е на ниво, защото някои части на инфраструктурата, например бързият интернет, са много добре развити, подчерта Джеймс Уорлик в Сиатъл. Снимка: БГНЕС
В представите да България има много неправилни представи и недоразумения, които трябва да бъдат преодолени, заяви вчера посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик пред участниците в срещата "САЩ - България: да градиш мостове чрез бизнес", състояла се в Сиатъл.
В представите за България има много недоразумения, които трябва да бъдат преодолени, заяви посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик пред участниците в срещата „САЩ - България: да градиш мостове чрез бизнес".
„Първото клише е, че има много престъпност и корупция. Има, разбира се, но тенденцията е към подобряване," обясни Джеймс Уорлик в присъствието на президента Росен Плевнелиев в сряда в Сиатъли подчерта, че улиците в България са много по-сигурни и американските инвестициии ще бъдат защитени.
„Второто клише е, че в България инфраструктурата не е на ниво, например не е като в Сиатъл. Но и там нещата вървят към подобряване. А някои части на инфраструктурата, например бързият интернет, са много добре развити," посочи Джеймс Уорлик, цитиран от БТА.
На трето място дипломатът постави човешкият капитал.
„Преди години най-добрите учени и инженери идваха от България. Сега се забелязва нов интерес у младите хора да се развиват, те са много добри, професионалисти. В България може да се намери много персонал, който говори добре английски език," допълни Джеймс Уорлик.
От своя страна президентът Росен Плевнелиев определи България като „остров на стабилност във време на криза".
„България е добър вариант за бизнес," подчерта държавният глава, като се аргументира със солидна база от статистическа информация. Той подкани потенциалните американски партньори „да надграждат върху основата на тази стабилност".
Пред представители на компаниите „Гугъл", „Фейсбук", „Майкрософт", „Амазон" и др.
Росен Плевнелиев представи идеята за „София тех парк", който ще се изгражда на 4-ти километър в столицата на площ от 270 дка.
За достъпа до технологичния парк ще бъдат изградени две нови улици и кръгово кръстовище. Паркът ще се реализира на два или три етапа. За първата фаза са отделени 100 млн. лв. по Оперативна програма „Конкурентоспособост". Предвижда се да се изградят три или четири сгради, като основната ще е за офиси на големи компании в IT-сектора.
Специално внимание Росен Плевнелиев обърна върху новите стимули за инвестиции във високи технолигии и иновации, които ще бъдат заложени до края на годината в сега действащия закон за чуждестраннитеинвестиции.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания