четвъртък, 10 май 2012 г.

Борисов: Огромни пари от ЕС за безработни стоят неизползвани


Борисов: Огромни пари от ЕС за безработни стоят неизползвани


Борисов: Огромни пари от ЕС за безработни стоят неизползвани
Автор: Пиeр Пeтров
Бойко Борисов на няколко пъти призова представители на фирми със стажантски програми да бъдат по-кратки в изказванията си.
24chasa.bg
"Всички, които са до 29 г. и са безработни, да отиват в бюрата по труда, защото това е рядък шанс. И работодателите да се възползват. Огромни пари стоят, стотици милиони левове и който не ги използва, не може да се сърди, че е безработен", заяви Бойко Борисов.
Заедно с министрите на икономиката и социалната политика той даде старт на стажантска програма в столичния магазин "Баумакс" вчера, финансирана с европейски средства. Борисов заяви на младите хора, че това е рядък шанс - да ти плащат 6 месеца и да те квалифицират. Той специално се поинтересува колко вземат стажантите, назначавани по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
След като бе информиран, че възнагражденията на стажуващите в черноморско пристанище са 750 лв., премиерът подхвърли към снимащите го репортери: "Ще избягат журналистите. Те вземат по-малко."
Борисов изтъкна, че по програма "Развитие на човешките ресурси" след 2009 г., откакто на власт е неговият кабинет, са усвоени 150 млн. лв, а за периода 2007-2009 г. - 4 млн. лв.
Социалният министър пък съобщи, че над 130 млн. лв. за субсидии на заплати очакват работодателите, които наемат безработни от бюрата по труда. Това ще намали разходите им и ще ги направи по-конкурентоспособни на пазара, посочи Тотю Младенов.
По думите му 50% от участващите в стажантски програми остават на работа в предприятията. До момента 877 частни компании са използвали европейски средства, за да наемат за 6-месечен период 1550 млади хора до 29 години.
Оказа се, че дори и Българската православна църква се е възползвала от стажантската програма. Петима младежи са назначени на работа към храма в Горна Малина.
Борисов съобщи, че следващата седмица заедно с министъра на икономиката Делян Добрев ще представят мерки за подобряване работата по програма "Конкурентоспособност", тъй като по нея са усвоени едва 6%.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания