четвъртък, 10 май 2012 г.

Износът с ръст от 1,6% през март


Износът с ръст от 1,6% през март


Износът с ръст от 1,6% през март
Спадът на износа ни за първото тримесечие се забавя, дори за март е регистриран ръст от 1,6%, съобщи вчера Националният статистически институт. Така средното намаление за периода се свива до 3,3 на сто, след като през януари беше стигнало 10%.
От януари до март сме изнесли стоки за общо 9 млрд. лв. В същото време вносът е бил за 11,2 млрд. лв., което е с 8,9 на сто повече от същия период на миналата година. Отрицателното търговско салдо е 2,11 млрд. лв., при 1,2 млрд. към края на първото тримесечие на 2011 г.
Ръст от 1120% е отчетен на износа ни от януари до март към Обединените арабски емирства. Той се е увеличил от 12,3 на 148,9 млн. лв. Стоки за почти двойно повече пари пък са заминали към Китай.
Преди дни вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че очаква с нетърпение актуалните данни за българския износ, за да може да се анализират причините за спада - дали е временно заради големите студове през януари и февруари, когато търговията е замряла, или се дължи на забавянето на големите европейски икономики.
Вчера от НСИ обявиха данни и за доверието на потребителите през април. Показателят запазва равнището си от януари. Очакванията на хората в градовете са по-оптимистични от тези, които живеят на село.
По-неблагоприятни в сравнение с януари са оценките за промените в потребителските цени през последната година. За безработицата преобладават мненията, че ще има съкращения на персонал и през следващите месеци, но с по-умерено темпо. Все по-малко хора отговарят положително на въпроса дали смятат да купят кола или жилище през годината.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания