сряда, 16 май 2012 г.

Застаряващите европейци да работят повече и да очакват по-малко


Застаряващите европейци да работят повече и да очакват по-малко


Застаряващите европейци да работят повече и да очакват по-малко
Финансовите министри на Европейския съюз днес ще подкрепят доклад за ефекта от застаряването на населението върху публичните финанси, настоявайки за повече бюджетни съкращения и по-дълъг период на заетост, съобщи EUobserver.
Докладът от 470 страници, изготвен от Европейската комисия и служители от финансовите министерства прави мрачни прогнози за перспективите пред пенсионерите в ЕС през следващите десетилетия.
Заради очакваната динамика в раждаемостта, продължителността на живота и миграцията възрастовата структура на европейското население се очаква рязко да се промени през следващите десетилетия, се казва в доклада. Прогнозите са, че населението ще бъде малко по-многобройно през следващите 50 години, но много по-застаряващо от сега.
С увеличаване от около 5% населението на ЕС ще достигне 526 милиона души през 2040 г.
Най-голям дял от населението ще продължи да бъде между 15 и 64 години, но ще спадне от 67% през 2010 г. до 56 на сто през 2060 г. Хората на възраст 65 г. и повече ще станат от 17% до 30%, а тези на и над 80 години ще се увеличат от 5% до 12% и ще бъдат почти толкова, колкото младите хора през 2060 г.
Работната ръка ще се увеличи леко до 2020 г., но след това се очаква спад от около 12% до 2060 г. Статистиките са различни в отделните държави членки - от 25% увеличение в Ирландия до 38.5% спад в Румъния за същия период.
Съотношението между пенсионери и работници ще достигне 71% през 2060 г. от 39 на сто през 2010 г. Най-ниският дял се очаква да бъде в Дания, Великобритания и Ирландия (55%), а най-високият - в Унгария, Словакия, Полша и Румъния (90%) през 2060 г.
Застаряващото население е голямо предизвикателство за публичните финанси. Въпреки че някои държави членки, например Гърция, Италия, Испания, Франция и Чехия, прилагат пенсионни реформи, мерките са били недостатъчни за стабилизиране на тенденциите в публичните финанси и трябва да продължат да се прилагат за справянето с увеличаващия се дял на възрастни хора в Европа.
Такива реформи трябва да са увеличаване на пенсионната възраст, както и допълнителни мерки, които да позволят по-висока заетост сред възрастните работници.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания