сряда, 16 май 2012 г.

0,2% инфлация през април от по-скъпи обувки и горива


0,2% инфлация през април от по-скъпи обувки и горива


0,2% инфлация през април от по-скъпи обувки и горива
Инфлацията през април е 0,2%, като основна причина за нея е поскъпване на дрехите, обувките и горивата. Това показват данни на Националния статистически институт, обявени вчера. На годишна база инфлацията остава без промяна - 1,7 на сто. (Виж графиката - бел. ред.)
И данните на статистиката потвърждават, че тази година не се състоя традиционното великденско поскъпване. Дори като цяло храните са поевтинели с 0,1% през април. Също с толкова надолу са цените и на алкохола и цигарите.
За сметка на това обаче преди абитуриентските балове обувките бележат скок от 6,3%, а дрехите - с 3,2 на сто. Централното газоснабдяване поскъпва с 9,3%, а топлоенергията - със 7,8 на сто. Бензин А95 пък е с увеличение от 2,8 на сто. По-високите цени на течните горива са довели и до поскъпване на транспортните услуги. Такситата са повишили тарифите през април с 1,2%, а междуселищният автобусен транспорт е станал по-скъп с 1,9 на сто.
Леко нагоре са и цените на водоснабдяването - с 0,9%, както и на наемите на жилища - с 0,1 на сто.
Въпреки че като цяло храните са били по-евтини и при тях има продукти, които са с по-високи цени през април. Например доматите са скочили с 20,8%, а зелето - с 5,9 на сто. С над 16% обаче са поевтинели краставиците, а марулите - с 25,4 на сто.
По-съществено поевтиняване при нехранителните стоки и услуги е отбелязано при пропан - бутана с 5,8% и при туристическите пакети - с 6,8 на сто.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания