вторник, 1 май 2012 г.

24-годишен фризьор и пенсионери сред заподозрените за петорното убийство в Македония


24-годишен фризьор и пенсионери сред заподозрените за петорното убийство в Македония


24-годишен фризьор и пенсионери сред заподозрените за петорното убийство в Македония
Четирима младежи на възраст между 18 и 20 години и 45-годишен мъж бяха намерени убити в района на езерото Железари край село Смилковци, близо до Скопие, на 12 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС
24-годишен фризьор и двама пенсионери над 60-годишна възраст са сред задържаните над 20 „радикални ислямисти", заподозрени за петорното убийство от 12 април в Македония.
На пресконференция във вторник следобед вътрешният министър на Македония Гордана Янкуловскасъобщи, че силите на реда са задържали извършителите на жестокото убийство на петимата македонци край язовира Железара до село Смилковци край столицата Скопие.
Македония ще повдигне обвинение в тероризъм на петима души, които са доказаните извършители на екзекуциите. Отношението на останалите около 20 задържани при акция „Чудовище", в която участвали около 800 полицаи, предстои да се изясни.
По думите на Гордана Янкуловска, авторите на петорното убийство са били радикални ислямисти, които са се сражавали на страната на талибаните срещу силите на НАТО в Афганистан и Пакистан.
По неофициална информация всички задържани са етнически албанци. Сред тях има и една жена.
Коалиционният партньор на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ - албанската партия Демократически съюз за интеграция (ДСИ) съобщи, че „повече от всички иска разкриване на извършителите на престъплението, но не приема обвиненията в колективна вина".
„Албанците не приемат обвиненията в колективна вина за убийство на деца. Подобно престъпление никога не е било извършвано в нашата история, включително и по време на войната," каза Буяр Османи от ДСИ.
„Синът ни Бесим Хайдари е на 24 години и работи като фризьор. Той няма нищо общо с радикалните ислямисти. Ходи в джамия както всички останали вярващи, нищо повече," казаха близките на мъжа, който бе арестуван сутринта във вторник в скопския квартал „Яхя паша".
Семейството на арестувания фризьор разказа пред албанския сайт „Портлаб" в Скопие, че полицията е нахлула в дома им около 4:00 часа и ги е държала в къщата до 7:00 часа, без да им обяснят какво се случва.
Семейството няма информация къде се намира Бесим Хайдари и какви са обвиненията срещу него.
В броя си от сряда албанскоезичният македонски вестник „Коха" уточнява, че сред арестуваните терористи има и двама пенисионери на възраст над 60 години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания