вторник, 1 май 2012 г.

КНСБ се захваща със справедливостта в цените на труда


КНСБ се захваща със справедливостта в цените на труда


КНСБ се захваща със справедливостта в цените на труда
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров (вляво) и социалният министър Тотю Младенов бяха единодушни, че цената на труда е основополагаща за икономиката. Снимка: БГНЕС
Справедливото заплащане на труда ще бъде основен приоритет на КНСБ през следващите години, заяви президентът на конфедерацията Пламен Димитров на конференция по случай Деня на труда.
Според синдикалния лидер цената на труда в България се е определяла погрешно през последните 20 години и нетният размер на минималната работна заплата остава под линията на бедност, въпреки увеличението й до 290 лв. от 1 май 2012 г., предаде БГНЕС.
„Цената на труда е показател с висока социална значимост," подчерта Пламен Димитров и добави, че всички работници в България очакват да разберат как се разпределя произведеното благо и как се гарантира получаването на заплатите навреме, а не след протести.
„България е сред страните с най-нисък дял на работодателските осигуровки в Европа. Това съотношение в повечето страни е 2:1 в полза на работника," посочи още Пламен Димитров.
По думите му, европейският социален модел е подложен на натиск, а глобалните икономически процеси влияят и на заплащането в България.
„Основните предизвикателства произлизат от строгите политики на страните членки на ЕС, те намират реално отражение и в политиките на българското правителство," продължи Пламен Димитров.
Лидерът на КНСБ определи като основни направления в работата на синдикатите разработването на начин на определяне на цената на труда и откриването на приоритетните елементите, които я формират.
„Без достойно заплащане не може да функционира икономиката на нашата страна," каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Той посочи, че за по-малко от 8 месеца минималната работна заплата е увеличена с 21%, а в програмната политика е заложено ежегодно увеличение.
„През 2011 г. производителността се е увеличила с 6%, надявам се, че ръстът ще продължи, това ще помогне за по-бързото увеличаване на заплатите," допълни социалният министър.
Той изрази надежда до края на 2012 г. да бъде подписано национално споразумение за първа работа на младите хора като част от усилията за намаляване на младежката безработица.
„Цената на труда е съвкупност от всички разходи на работодателя, свързани с наемането и освобождаването, използването и функционирането, поддържането и развитието на работната сила, инвестиционен разход на работодателя. Създаването на материална база за работа не се включва в разходите за труд," обобщи Любен Томев, директор на Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) към КНСБ.
ИССИ провежда изследване на цената на труд, в което са включени 40 фирми от цяла България, представители на 10 различни бранша – химия, металургия, транспорт, преработвателна и производителна промишленост и други.
„Цената на труда и пазара на труда трябва да бъдат верифицирани в едно представително изследване, за да могат да се дадат правилните предложения за предстояща политика на КНСБ," каза още Любен Томев.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания