четвъртък, 10 май 2012 г.

Жените по-лесно се пристрастявали към „Фейсбук"


Жените по-лесно се пристрастявали към „Фейсбук"


Жените по-лесно се пристрастявали към „Фейсбук"
Младите хора по-лесно се пристрастяват към „Фейсбук" от възрастните. Същото се наблюдава и при жените спрямо мъжете. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Вероятността да се пристрастят към „Фейсбук" при жените е по-голяма, отколкото при мъжете, сочат резултатите от изследване, проведено от норвежки учени.
Авторите на проучването – психолози от университета на Берген, са съставили и таблица на симптомите, сигнализиращи дали даден индивид проявява нездравословна привързаност към социалната мрежа, предаде БТА.
Специалистите са наблюдавали 423 студенти за признаци на пристрастяване според начина, по който използват и възприемат „Фейсбук".
Оказало се, че част от изследваните лица проявяват явни симптоми на зависимост от социалната мрежа, подобни на тези при пристрастените към алкохол, наркотици или други химически субстанции.
Младите хора по-лесно се пристрастяват към „Фейсбук" от възрастните. Същото се наблюдава и при жените спрямо мъжете.
Хората, които изпитват тревожност или несигурност, са най-активните потребители на социалната мрежа. Причината е, че за тях е по-лесно да общуват с хора чрез новите технологии, отколкото лично.
Психолозите са установили още, че екстровертните индивиди също се пристрастяват по-лесно към„Фейсбук", докато организираните и амбициозни хора са по-слабо застрашени от изпадане в подобна зависимост, тъй като използват социалната мрежа предимно за служебни цели.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания