четвъртък, 17 май 2012 г.

Правнук на писателя Димитър Талев организирал ДДС измами


Правнук на писателя Димитър Талев организирал ДДС измами


Правнук на писателя Димитър Талев организирал ДДС измамите
Милко Талев (вляво), фолкпевицата Гергана и Венцислав Върбанов във вихъра на купона.

Милко Талев, сочен от прокуратурата като организатор на схема за измами с ДДС в търговията със захар, е правнук на великия български писател Димитър Талев, научи "168 часа". Освен това той е близък с депутати, манекенки и фолкпевици, които са присъствали на партита, организирани от него.
Пълномощникът на фирмите "Симек" и "Офлайн филмс", които според прокуратурата са точили хазната, е познат сред софийската бохема като плейбой и купонджия. През 2008 година Талев празнува рождения си ден в модерно столично заведение. Мероприятието бъка от чалга изпълнителки и манекенки. Пайнерката Галена е спазарена да пее, присъства и манекенката Наталия Гуркова.
Сред гостите е и добрият приятел на Милко Талев Венцислав Върбанов. Бившият земеделски министър и настоящ независим депутат показва на партито музикалните си заложби, като лично пее евъргрийни заедно с рожденика, който тогава едва ли предполага, че ще бъде натикан в ареста за ДДС измами. Гостите на рождения ден дори пият от скандалния преди години чай с марихуана "Си Айс", който е внасян в България от фирма на Талев, спомня си присъствал на партито. Той е и първият собственик у нас на хитовото преди години "Ауди R8".
За рождения ден на дъщеря си Талев е поканил певиците Ан Джи, Галена, Камелия, Емилия, както и изявяващите се в рок жанра “Мери Бойс Бенд” . Освен тях на партита на бохема чести гости са и Галя от "Сатен", Мария Илиева, Гергана и Симона Първанова.
На купоните Милко Талев не пропуска да хване микрофона и лично забавлява гостите си. Венцислав Върбанов и Милко Талев са приятели от дълги години. През 2007-а депутатът отново уважава парти на бизнесмена, където се празнува рожден ден на дъщеричката му. Купонът е в огромната къща на семейството в Драгалевци. И този път гостите са забавлявани от известни фолкпевици.
За връзките на семейството на Талев с Венцислав Върбанов дори има следи от дебатите в парламента през 1999 година. Тогава червеният депутат Румен Такоров обвинява земеделския министър, че е назначил протежето си Стоян Талев, който е брат на арестувания за ДДС аферата "Захар", за синдик на предприятие в Попово. След това печелившото предприятие е обявено в несъстоятелност. Пред "168 часа" Венцислав Върбанов не отрече, че се познава с Милко Талев и че е присъствал на негови купони. Твърди, че не е запознат с арестите по аферата "Захар", защото не е следил събитията от последните няколко дни.
КИРИЛ БОРИСОВ

Натискат всички играчи в сладкия бизнес

Хората на Гриша Ганчев и лица, свързани с "Литекс", няма да са единствените проверявани от НАП, МВР и митниците за злоупотреби с внос и търговия със захар, твърди пред "168 часа" източник от данъчните власти. На сладкия пазар от години тлее тиха война между трима основни играчи, а най-големият от тях - Гриша Ганчев, вече пострада от акция "Захар".
Останалите са "Захарни заводи" - Горна Оряховица, контролирани от бизнесмена Георги Узунов, и "Захарен комбинат" - Пловдив, който е на мултимилионера Ветко Арабаджиев. След отпадането на квотите за вноса на захар тримата големи на пазара водят подмолна война с доноси до данъчните, митниците и полицията. Самият Гриша Ганчев неведнъж е сигнализирал за злоупотреби от "пловдивски и карнобатски фирми", като според запознати визира дружества, свързани с конкурента му Ветко Арабаджиев и неговия сват, алкохолния бос Миню Стайков.
Голяма част от внесената захар се използва точно в производството на спиртни напитки. Шефът на "Захарни заводи" - Горна Оряховица, Георги Узунов още от 2006 година оспорва монопола на Гриша Ганчев на пазара със захар. Тогава той е сигнализирал Комисията за защита на конкуренцията, че в резултат на разпределението на тарифната квота за внос на сурова тръстикова захар с размер 250 000 тона годишно е създадено господстващо положение на дружествата "Захар Био" АД - Русе, "Бургаски захарен завод" ЕАД - Камено, "Девненски захарен завод " ЕООД - Девня, и "Българска захар 2002" ООД - Долна Митрополия.
Твърди, че "Литекс Комерс" контролира и четирите дружества, които произвеждат захар, въпреки че няма дялово участие в капитала на дружествата, но четирите завода били собственост на офшорни фирми с адресна регистрация седалището на "Литекс" в София. Освен съмненията за злоупотребите с ДДС големите в захарния бранш пестят милиони и от оформянето на вноса, твърдят инспектори от агенция “Митници”.
Масова практика била да се осчетоводяват десетки тонове фира. Така преди година “Захарният комбинат” в Пловдив внася през Бургас 629 тона сурова захар от захарна тръстика. В предприятието обаче постъпват 570 хиляди тона. Разликата, почти 60 тона, е писана като фира при съхранението в склад. Митниците определят, че дружеството трябва да плати още 20 хиляди допълнително мито, но актът пада в съда.
"Захарни заводи" в Горна Оряховица напоследък също имат проблеми с проверки, но от данъчните. Миналата година им е съставен акт за над 60 хиляди лв. заради доставка на захар в Румъния. Но най-много проверки от митниците и данъчните са регистрирани в четирите завода за преработка на захар, контролирани от Гриша Ганчев. На предприятията му е начислявано допълнително ДДС по вноса на захар, както и са им определяни нови тарифни планове по вноса.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания