петък, 11 май 2012 г.

Любен Машкин: Енергийната ефективност е като болест на българската икономика


Любен Машкин: Енергийната ефективност е като болест на българската икономика


Любен Машкин: Енергийната ефективност е като болест на българската икономика
Енергийната ефективност се явява като болест на българската икономика, каза Машкин. Снимка: bgonair.bg
Председателят на Българския национален комитет по промишлена енергетика Любен Машкин сравни енергийната ефективност в България с „болест за българската икономика“.
„Енергийната ефективност се явява като болест на българската икономика“, каза Машкин по време на Международната конференция за инвестиции Bulgaria: Business Up.
Развивайки метафората, Машкин посочи, че за да бъде излекувана тази болест, „причинителите“ й трябва да бъдат открити.
По думите му енергийната ефективност в България е толкова ниска, защото „никой не се занимава с това“, и подчерта, че в страната има „крещяща“ нужда от информация по въпроса.
Има нужда от „информация, пропаганда и обучение на ниво предприятия, на специалисти по управление на изразходването на енергийните ресурси“, допълни той.
„У нас има практика да се правят закони, без да има стратегии, от които те зависят, практически последните години преписваме дословно документи от ЕС, но това не е достатъчно“, каза още Машкин, като отбеляза, че при дословното „преписване на закони от ЕС“, които не са адаптирани към спецификата на българската икономика, те няма как да бъдат ефективни.
„Ако искаме да стигнем енергийната ефективност на страните от Европейския съюз, трябва да направим неща, които те са направили, но ние не сме, не ги правим и сега“, заяви Машкин.
На въпрос кои са основните сред тези неща, той отново посочи „информация, пропаганда и обучение“ и добави, че „само със санкции няма да стигнем ЕС, ако не предприемем тези инициативи, няма да стигнем ЕС!“.
Инвестиционната конференция започна в петък в София, събирайки на едно място ключови представители на държавата, изпълнителни директори на най-големите чужди инвеститори в страната и водещи икономисти от България и чужбина.
Целта на Bulgaria: Business Up е да представи на международната бизнес общност благоприятния инвестиционен климат в България, както и разнообразието от възможности за успешен и устойчив бизнес, и да предложи най-добрите практики на водещите чуждестранни инвеститори в страната.
Организатори на конференцията са най-голямата българска англоезична медия – Novinite.com (Sofia News Agency) и новинарският сайт на български език – Novinite.bg, с подкрепата на българската държава в лицето на Българската агенция за инвестиции, официален партньор на Bulgaria: Business UP.
Bulgaria: Business UP се радва на засилен медиен интерес и дава възможност на участниците в нея да достигнат до влиятелна аудитория от международни експерти, дипломати и хора от бизнеса от България и света.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания