петък, 11 май 2012 г.

Делян Добрев: Сърбия е основният конкурент на България за инвестиции


Делян Добрев: Сърбия е основният конкурент на България за инвестиции


Делян Добрев: Сърбия е основният конкурент на България за инвестиции
Делян Добрев призна, че за последните 1–2 години България е изгубила няколко доста важни инвестиции, като ги е изгубила от своите конкуренти Сърбия, Унгария, Македония и Турция включително. Снимка: БГНЕС
Сърбия е най-сериозният конкурент на България по отношение на привличането на чуждестранниинвестиции, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на първата Международна конференция за инвестиции Bulgaria: Business Up.
„17 млн. евро субсидия отпуска Сърбия на чужди компании, които разкрият 1000 работни места в страната“, посочи министър Добрев.
Сърбия обаче няма нашите ниски данъци, нашите макроикономически показатели, не е член наЕвропейския съюз, няма нашите оперативни програми, не може да кандидатства за финансиране по европейските фондове, нито пък по някакъв начин може да получи безвъзмездно финансиране от ЕС“, подчерта икономическият министър.
Делян Добрев призна, че за последните 1–2 години България е изгубила няколко доста важниинвестиции, като ги е изгубила от своите конкуренти Сърбия, Унгария, Македония и Турция включително.
„Мислим в тази посока. Мислим как да решим този проблем по възможно най-бързия начин, тъй като всеки ден е загубен ден“, каза още министърът.
Делян Добрев каза още, че правителството е предприело действия за преструктуриране на Оперативна програма „Конкурентоспособност“, които включват значително намаляване на административната тежест, увеличаване на заетите по програмата хора, както и повишаване на тяхното заплащане.
Целта на Bulgaria: Business Up е да представи на международната бизнес общност благоприятния инвестиционен климат в България, както и разнообразието от възможности за успешен и устойчив бизнес, и да предложи най-добрите практики на водещите чуждестранни инвеститори в страната.
Организатори на конференцията са най-голямата българска англоезична медия – Novinite.com (Sofia News Agency) и новинарският сайт на български език – Novinite.bg, с подкрепата на българската държава в лицето на Българската агенция за инвестиции, официален партньор на Bulgaria: Business UP.
Bulgaria: Business UP се радва на засилен медиен интерес и дава възможност на участниците в нея да достигнат до влиятелна аудитория от международни експерти, дипломати и хора от бизнеса от България и света.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания