четвъртък, 17 май 2012 г.

Без конфискация за измама с млечни продукти


Без конфискация за измама с млечни продукти


Без конфискация за измама с млечни продукти
Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че всъщност идеята е била предложена от бранша на среща при премиера. Снимка: БГНЕС
Фирмите, които работят с млечни продукти, но мамят, че сиренето е от мляко, няма да бъдат наказвани сконфискация на машините, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Това той направи по време на заседанието на земеделската парламентарна комисия в сряда, предаде БГНЕС.
На заседанието на 9 май премиерът поръча законът да се промени така, че „при първото залавяне санкцията ще бъде еди-колко си, но много хиляди левове, а при второ констатирано разрешение ще се отнемат инсталации".
Премиерът мотивира драстичното си искане с това „да запазим живота и здравето на потребителите".
Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че всъщност идеята е била предложена от бранша на среща при премиера.
„На заседанието на Министерски съвет той го е обявил, защото животновъдите, отивайки казаха: „Защо не им конфискувате имуществото, защото те в случая вършат престъпление срещу българското животновъдство". Това бяха техните тези и те предложиха", обясни Найденов.
Той подчерта обаче, че от аграрното ведомство са им обяснили, че в момента това не е квалифицирано като престъпление – да произвеждаш нещо с растителни мазнини и така не може имуществото да се конфискува. Според него и сегашните мерки в Наредбата ще са достатъчни, за да откажат измамите.
Мерките за контрол, които сега са записани в Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, Найденов определи като драконовски и предположи, че ако има такива, които се опитват да заобиколят закона, ще си затворят пътя към бизнеса.
Най-високата санкция, която може да бъде наложена на предприятие, което е направило такова нарушение, е да му бъде отнет лиценза. Това ще стане, ако предприятието е било хванато за втори път в нарушение.
При първо установено нарушение санкциите са от 15 до 20 000 лева за физически лица и от 50 до 100 000 лева за юридически, т.е. за предприятията, досега глобата беше 1000 лева.
В България има 75 предприятия, които произвеждат продукти с растителни мазнини.
„За 2011 година са произвели 30 000 тона. Тази продукция е произведена, като министър и ветеринарен лекар ще си позволя да кажа, че определено продуктите с растителни мазнини и то тогава, когато потребителят се заблуждава в избора си, определено могат да доведат до неблагоприятни последици с неговото здраве", каза той.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания