петък, 11 май 2012 г.

Растеж от 1,9% за българската икономика през 2013 г. прогнозира ЕС


Растеж от 1,9% за българската икономика през 2013 г. прогнозира ЕС


Растеж от 1,9% за българската икономика през 2013 г. прогнозира ЕС
Въпреки че ЕС прогнозира забавяне в растежа на икономиките на страните членки, присъединили се след 2004 г., растеж се очаква в повечето държави от югоизточния регион. Снимка: telegraph.co.uk
Ръст от 1,9% за икономиката на България през 2013 г. е заложен в пролетната Европейска икономическа прогноза на ЕС.
Въпреки че ЕС прогнозира забавяне в растежа на икономиките на страните членки, присъединили се след 2004 г., растеж се очаква в повечето държави от югоизточния регион, сред които са БългарияЧехия,ЛатвияЛитваУнгарияРумъния и Естония, предава „Фокус“, позовавайки се на „Бизнесуик“.
ЕС предвижда и намаляване на бюджетните дефицити в повечето страни.
Балтийските републики ще се развиват чувствително по-бързо – от порядъка на 3,5% до 3,8% годишно, което ще е най-високият темп на растеж в ЕС.
Икономиките в Централна Европа, които са силно зависими от теченията в международната търговия, катоЧехия и Унгария, пък ще нарастват със съответно 1,5% и 1%.
Полша е единствената членка на ЕС от източния фланг, чийто растеж догодина ще се забави, коментира „Уолстрийт Джърнъл“.
Спадът на износа и скокът на вноса ще намалят приноса на външната търговия към икономическото представяне на страната през 2013 г.
Според ЕС растежът в най-голямата бивша комунистическа държава през т.г. ще бъде 2,7%, но през 2013 г. ще се забави на 2,6%. Независимо от това правителството и Централната банка на Полша настояват, че икономиката догодина ще се ускори.
Въпреки трудностите от забавянето на световната икономика ЕС очаква източните му членки да намалят бюджетните си дефицити спрямо БВП. Изключения са само Литва и Естония.
Унгария – единствената държава в Централна Европа, която според Брюксел ще изпадне в рецесия, също ще изпълни целта си за бюджетния дефицит – 2,5% от БВП. И това може би ще накара финансовите министри от ЕС да отменят предишното си решение да спрат кохезионните фондове на Будапеща.
Възстановяването на РумънияЕстония и Полша и през идната година ще бъде задвижвано от вътрешното търсене, но малките и отворени икономики ще продължат да страдат от забавянето на износа към основните им партньори като Германия.
Растежът на латвийския БВП ще се забави значително през 2012 г. – на 2,2% от 5,5% през 2011 г. Това ще се дължи на по-слабата външна среда, по-предпазливите инвестиции и забавянето на частното потребление.
Чешката икономика, която през 2012 г. ще стане свидетел на стагнация, също ще бъде потърпевша от слабото вътрешно търсене и мудния растеж на износа.
А Естония – една от двете източни членки на ЕС, която използва еврото, ще остане сравнително силна заради солидните вътрешно търсене и инвестиции.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания