сряда, 16 май 2012 г.

Гръцките банки пред криза, теглят от тях 1,6 млрд. евро


Гръцките банки пред криза, теглят от тях 1,6 млрд. евро


Гръцките банки пред криза, теглят от тях  1,6 млрд. евро
Автор: РОЙТЕРС
Грък гледа заглавията на вестниците в Атина.

Близо 1,6 млрд. евро са изтеглени от гръцките банки от парламентарните избори на 6 май досега, стана ясно вчера. Причина за настаналата масова паника е неясното икономическо бъдеще на страната.
Само в понеделник били изтеглени 900 милиона, твърди ДПА. А предишните седем дни от депозитите били взети почти 700 милиона, става ясно от стенограма от разговорите на партийните лидери при президента Каролос Папуляс през уикенда.
"Няма как това да има директно отражение към стабилността на нашата банкова система. Иначе събитията в Гърция бяха до някаква степен предизвестени, като се има предвид политическата нестабилност след изборите. Естествено, нестабилността на Гърция се отразява на цялата еврозона", коментира вчера шефът на асоциацията на банките Левон Хампарцумян.
Само след месец, на 17 юни, в Гърция ще се проведат нови парламентарни избори, съобщи вчера държавната телевизия в Атина. Решението бе взето, след като бе отхвърлено и последното предложение на Папуляс за кабинет от технократи. Временен премиер до вота ще е Панайотис Пикраменос. Той оглавява Държавния съвет - Върховния административен съд в страната. Пикраменос е 67-годишен, по образование е юрист. Той е син на Отонас Пикраменос, собственик на Сдружението на гръцкия и чуждия печат.
Все по-голяма става опасността Гърция да напусне еврозоната. Шефката на МВФ Кристин Лагард заяви, че е важно всички да бъдат подготвени за тази възможност, но че излизането ще стане по контролиран и систематичен начин. "Много е важно сега гръцкият народ да вземе решение, като е напълно информиран за последствията", каза на пресконференция в Брюксел шефът на Еврокомисията Жозе Барозу.
Анархисти в Берлин подпалиха колата и нашариха с боя дома на Хорст Райхенбах - шефа на работната група на ЕС за Гърция. Отговорност пое групата "Приятелите на Луканикос". Това име, което в превод означава "наденичка", носи кучето, осиновено от участниците в протестите в Атина.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания