вторник, 5 юни 2012 г.

Правим с руснаците VII блок в “Козлодуй”


Правим с руснаците VII блок в “Козлодуй”


Бъдещият седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде руски, стана ясно вчера, след като от "Росатом" обявиха, че са поканени от България да участват в изграждането му. Цитиран от ИТАР-ТАСС, зам.-шефът на компанията Кирил Комаров обяснява, че въпреки отказа на България от АЕЦ "Белене" "нашето сътрудничество продължава".
Само "Атомстройекспорт" и "Росатом" могат да построят седми блок на АЕЦ "Козлодуй", обясни министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Той ще е с почти готовия реактор, който имаме за АЕЦ "Белене", допълни той и поясни, че това предопределя строителството с технология и експертиза на "Росатом".
По думите на министъра неядрената част може да бъде диверсифицирана и за нея да има друг изпълнител, стратегически инвеститор и партньор.
Няма риск да не подпишем споразумение за инвестиционно решение за "Южен поток" и съответно да не получим договорената отстъпка за намаление на цената на газа от Русия с 11,1%, категоричен бе Добрев. В понеделник стана ясно, че Русия е поставила условия за подписването на споразуменията за намалението.
Министърът поясни, че в акционерното споразумение за "Южен поток" "има редица въпроси, които не са уточнени, така че имаме ангажимент да уговорим всички отворени въпроси". Ако това стане, ще получим отстъпката от 1 април без значение дали споразумението ще се подпише тази, другата седмица, или след месец, каза Добрев. 
Отстъпката е между 115 и 120 млн. долара и щом стане, споразуменията ще бъдат представени на ДКЕВР. "Регулаторът ще прецени дали ще промени цените за бъдещ период, или със задна дата", уточни Добрев.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания