петък, 8 юни 2012 г.

Износът е спасил Европа от тежка рецесия


Износът е спасил Европа от тежка рецесия

Според ревизираните данни на Евростат, икономиката на еврозоната се е свила с 0.1% през първото тримесечие





Неясното бъдеще на еврозоната тласка икономиката надолу

Неясното бъдеще на еврозоната тласка икономиката надолу

Ревизираните данни на Евростат, оповестени в сряда, показват, че икономиката на еврозоната все пак се е свила с 0.1% на годишна база в първото тримесечие на 2012 г. Според първоначалните данни, оповестени в средата на май, икономическият ръст на валутния съюз за периода беше нулев. На тримесечна база брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната остава непроменен и според ревизираните данни. Статистическата служба потвърди, че икономиката на целия Европейски съюз е нараснала с 0.1%.

През последното тримесечие на 2011 г. икономиките на двете зони се свиха с по 0.3%. Според данните на Евростат Испания, Холандия, Португалия, Гърция, Италия и Кипър са страните, изпаднали в техническа рецесия след две или повече тримесечия на спад.

Икономическият спад в Европа е бил по-слаб от очакваното основно благодарение на износа, който е нараснал с 1% в еврозоната и с 0.6 на сто в целия ЕС, след като беше спаднал със съответно 0.7 и 0.3 на сто през предишното тримесечие. Вносът е нараснал с по 0.1% в еврозоната и ЕС, след спад от 1.7% и 1.3%. Ръстът на износа е компенсиран от спада на корпоративните инвестиции с 1.4% и на строителството с 1.1% спрямо предишното тримесечие. Потреблението на домакинствата остават непроменено и не е допринесло към икономическия ръст.

По-лошо следващо тримесечие


Настоящото тримесечие може да се окаже още по-трудно за европейската икономика, след като предсрочните избори в Гърция и сътресенията в испанския банков сектор увеличиха опасенията, че валутният съюз може да се разпадне. През май икономическото доверие спадна до най-ниското си ниво от две години и половина, производството продължи да се свива, а еврото спадна до двегодишно дъно спрямо долара.

"Очакваме свиване на икономиката през текущото тримесечие, водено основно от износа и инвестициите. Има увеличен риск от рецесия, като несигурността натежава над икономическото доверие. Наивно е да се смята, че евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще реши проблемите", коментира Герд Хасел, икономист в германската BHF Bank, цитиран от Bloomberg.

Във вторник финансовите министри и управителите на централните банки от Г-7 се споразумяха да координират мерките си за справяне с финансовата криза. Според длъжностни лица, цитирани от Bloomberg, политиците са обсъждали "прогреса към финансов и фискален съюз в Европа".

Според последните прогнози на Европейската комисия, икономиката на еврозоната ще се свие с 0.3% през тази година, преди да се върне към растеж през 2013 г. Валутният съюз излезе от предишната си рецесия през третото тримесечие на 2009 г., след като Европейската централна банка понижи основния лихвен процент до рекордно ниски нива.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания