вторник, 5 юни 2012 г.

Изобретиха саморазбъркваща се тенджера


Изобретиха саморазбъркваща се тенджера


Снимка: Архив 24 часа
Зъболекар от Япония е изобретил нов тип сензационна тенджера за готвене. Тя умее да саморазбърква поставените в нея продукти и спестява енергия, като намалява времето за завиране на вода, съобщава сайтът "Ню лончис".
Хидеки Ватанабе нарича своето изобретение "Pot Round and Round". То работи на базови принципи на термодинамиката ипремахва необходимостта те да бъдат прилагани от готвещия, като тайната се крие в специално изваяните стени на съда. Те са със спираловидни ъгли, които завъртат течността. Когато водата в тенджерата започне да ври, тя се издига.
Идеята е осенила Ватанабе, докато експериментил със зъболекарски гипс в кабинета си.
Той установил, че инерцията на движещата се в кръг вода затопля течността по-ефикасно, така че точката на кипене се достига за по-кратко време и по този начин се спестява енергия. Конструкцията на съда освен това е разработена така, че не позволява на водата да прелива извън него.
Подробни инструкции, как точно работи саморазбъркващата тенджера, Хидеки Ватанабе дава наспециално разработен за целта уебсайт. Зъболекарят се надява да привлече инвеститори, които да му помогнат да пусне съда в масово производство, защото вижда голям потенциал в изобретението си.

1 коментар:

  1. Много жалко че не видях по рано този пост.Щях веднага да се поинтересувам от къде мога да я купя и съответно колко ще струва това удобство.Какво ли вече не измислиха само и само да не си мръднем и малкият пръст да сторим нещо.Дори и не ми е хрумвало че може да измислят тенджера която сама да се разбърква и ти слагайки само продуктие да гледаш телевизия или просто да се занимаваш с нещо странично, докатохранат се приготвя.Благодаря за новината и снимката, изглежда изискана.

    ОтговорИзтриване

Общо показвания