вторник, 5 юни 2012 г.

Меркел иска надзорен орган на големите евро банки


Меркел иска надзорен орган на големите евро банки


Меркел иска надзорен орган на големите евро банки
Позицията на Берлин е, че трябва да има по-строг контрол над големите финансови институции. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова за създаване на надзорен орган на най-големите европейски банки.
Германският канцлер направи предложението преди срещата си с председателя на Европейската комисияЖозе Мануел Барозу, предаде bTV.
Меркел изрази също надежди всички страни от Евросъюза да ратифицират фискалния пакт предиЕвропейският парламент да излезе във ваканция.
Двамата обсъдиха още идеята на Брюксел за изграждане на банков съюз. Това предложение обаче не среща единодушна подкрепа сред всички страни от Евросъюза.
Позицията на Берлин е, че трябва да има по-строг контрол над големите финансови институции.
Финансовите министри и ръководителите на централните банки на седемте най-богати страни ще имат във вторник извънредна телеконференция, за да обсъдят влошаващата се дългова криза на Европа.
Канадският министър Джеймс Флахърти каза в понеделник, че ще постави въпроса за проблемите на Европа във видеоконферентен разговор с колегите си от Групата на седемте, в която влизат САЩЯпония,ГерманияФранцияВеликобританияИталия и Канада.
Държавите от еврозоната се опитват да помогнат финансово на ГърцияИрландия и Португалия, за да не допуснат там фалити, както и на Испания, чиито банки имат недостиг на наличност.
Мнозина се тревожат и от резултатите на новите парламентарни избори в Гърция, които са на 17 юни.
Отава и Вашингтон смятат, че европейските страни биха могли да предприемат по-активни мерки за преодоляване на дълговата и банковата криза на Стария континент.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания