четвъртък, 10 май 2012 г.

Яне Янев: Сред нас се движат освободени рецидивисти


Яне Янев: Сред нас се движат освободени рецидивисти


Яне Янев: Сред нас се движат освободени рецидивисти
Въпросите за помилванията, опрощаванията и българското гражданство обективно продължават да представляват голям обществен интерес и той намира отражение.
Това каза пред БНР лидерът на РЗС Яне Янев по повод създаването на нова парламентарна комисия, която ще проверява действията на изпълнителната власт по преписките, свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даване на българско гражданство по време на двата мандата на Георги Първанов.
Конституционният съд може да прекрати действията на определена комисия, но не може да прекрати обществения интерес, заяви Янев. За това ние бяхме длъжни да намерим юридическа формулировка, която да даде възможност да се съобразим на 100% с решението на КС и същевременно Народното събрание да създаде нова временна комисия, която да проучи всички действия и обстоятелства от трите типа производства - помилвания, опрощавания, даване и възстановяване на гражданство.
За да се прекратят всякакви спекулации в доклада на комисията ще бъде изписана цялата фактология по помилванията, каза Янев и допълни, че това ще бъде описано с факти и обстоятелства, тъй като сред нас се движат рецидивисти, наркотрафиканти и др. Когато комисията си свърши работата, ние ще може да отговорим на изискванията на нашите партньори, които отправят критики по отношение на корупция и организирана престъпност, заяви още Янев.
Обществото не знае кой е пуснал престъпници, посочи той. Комисията ще направи всичко възможно да провери действията на лица от изпълнителната власт, които са инициирали производства, завършващи с укази. Ще бъдат установени мотивите и обстоятелствата, при които е иницииран всеки указ за помилване, опрощаване или възстановяване на гражданство, обясни Яне Янев. Ще се провери и дали в последствие са извършени противоправни действия от вече помилвани лица.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания