вторник, 15 май 2012 г.

Четете ли етикетите на хранителните продукти?


Четете ли етикетите на хранителните продукти?


Четете ли етикетите на хранителните продукти?
Предназначението на етикетите на хранителните продукти е да ви помогнат да направите най-добрия избор. Работи се по унифицирането на изискванията към етикетите в Европейския съюз и информацията, която се съдържа на тях, да бъде достъпна, полезна и разбираема за всички хора.
Етикетирането на хранителните продукти е задължително и валидно за всички производители на европейския пазар. Задължителните компоненти на етикета са името на продукта, списък на съставките, тяхното качество и количество, наличието на алергени, нетното тегло и срокът на годност.
Като правило, съставките са представени върху етикета по намаляващо количество в продукта. Според директива 90/496/СЕЕ на Европейския съюз информацията за хранителна стойност и особености на продукта са препоръчителни, но стават задължителни, ако има обявена на опаковката или чрез реклама на продукта хранителна препоръка. В зависимост от особеностите на продукта трябва да присъства пълна информация от една от двете групи:
Група 1   -  Енергийна стойност;
- Количество протеини, въглехидрати и мазнини.
Група 2   – Енергийна стойност;
- Количество протеини, въглехидрати, захари, мазнини, наситени мазнини, хранителни фибри и натрий.
Възможно е да се запишат и допълнителни съставки според допълнителните изисквания на директивата. Работи се по въпросите за най-подходящо оформяне и позициониране на информацията върху етикета.
Прочетете новината в DoctorOnline.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания