вторник, 15 май 2012 г.

Германският енергиен концерн RWE може да се откаже от "Набуко"


Германският енергиен концерн RWE може да се откаже от "Набуко"


Германският енергиен концерн RWE може да се откаже от "Набуко"
Според компанията още не е взето окончателно решение за излизане от "Набуко". Снимка: БГНЕС
Германският енергиен концерн РВЕ (RWE) обмисля възможността да излезе от проекта "Набуко" за транспортиране на природен газ от каспийския район за Европа.
Информацията, изнесена днес от "Шпигел", бе потвърдена от концерна, предава ИТАР-ТАСС, предаде БГНЕС.
По сведения на седмичника, компанията разглежда подобен вариант заради практическото удвояване на стойността на проекта – от 8 до 15 млрд. евро, без да се очертават някакви перспективи за контракти с Азербайджан и Туркменистан.
"Предвид променените условия при планирането на газопровода ние проверяваме дали остават в сила нашите търговски и стратегически изисквания към проекта," посочили от РВЕ. Според компанията още не е взето окончателно решение за излизане от "Набуко".
В края на април, отбелязва ИТАР-ТАСС, официален представител на австрийската компания ОМВ (OMV), която е един от членовете на консорциума за изграждането на "Набуко", посочи, че в крайна сметкагазопроводът може да се окаже по-къс и да преминава от турско-българската граница до Австрия.
Преди това унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че унгарският енергиен концерн МОЛ може да излезе от проекта или сериозно да ограничи участието си.
Според първоначалния проект транспортирането на природен газ трябваше да става от каспийския район до европейските държави, като се заобикаля Русия – през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.
В състава на консорциума по реализирането на проекта, освен РВЕ влизат австрийската компания ОМВ, румънската Трансгаз, българската Енерджи Хлдинг, турската Боташ и унгарската МОЛ.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания