петък, 4 май 2012 г.

Плевнелиев намекна, че България може да блокира Македония за ЕС заради инцидента в Скопие


Плевнелиев намекна, че България може да блокира Македония за ЕС заради инцидента в Скопие


Плевнелиев намекна, че България може да блокира Македония за ЕС заради инцидента в Скопие
Президентът се присъедини към инициативите за отбелязване на 109-ата годишнина от гибелта на революционера в родния си град Гоце Делчев. Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че България ще работи за присъединяването на Македония към Европейския съюз, само ако Македония покаже на дело подкрепата си.
Държавният глава обяви, че посланикът на Македония в София Благой Ханджийски ще бъде призован да даде обяснения за случая в Скопие, при който българският посланик не беше допуснат да поднесе венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев по повод годишнината от гибелта му, предаде „Фокус".
Българската делегация, водена от новоназначения посланик Иван Петков и съставена от местни българи, се е опитала да поднесе цветя пред саркофага, в който са положени костите на Апостола на борбите на българите от Македония и Одринско Гоце Делчев.
Пред църквата „Свети Спас" българската група е била нападната от организирана група хулигани.
От разказа на очевидци се разбира, че хулиганската група е била от античното крило на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.
Росен Плевнелиев определи случая като недопустим.
„Ние приветстваме и подкрепяме членството на всяка държава в европейското семейство. Ако някой обаче иска да бъде член на това семейство, трябва да покаже с дела, не само с думи, че обича останалите държави," категоричен беше той.
Президентът се присъедини към инициативите за отбелязване на 109-ата годишнина от гибелта на революционера в родния си град Гоце Делчев.
Държавният глава, заедно с общинското ръководство и много гости и жители на града, присъства на служба за отбелязване на смъртта на революционера в катедралния храм на Гоце Делчев.
Службата бе водена от Неврокопския митрополит Натанаил. След нея държавният глава поднесе венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.
„Радвам се, че на днешния ден съм в моя роден град. Наш дълг е да не забравяме думите на Гоце Делчев – отцеплението и разцеплението да не ни плашат. Всички ние трябва да приемем тези думи като послание за съвременния българин. Васил Левски е апостолът на свободата за цялата наша нация, но Гоце Делчев е апостолът на свободата на македонските българи," каза президентът.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания