вторник, 1 май 2012 г.

КНСБ: Да не стигаме все до Бойко за заплатите


КНСБ: Да не стигаме все до Бойко за заплатите


КНСБ: Да не стигаме все до Бойко за заплатите
Автор: Парсех Шубаралян
Един от последните протести на КНСБ за повишаване на доходите. Според синдиката е нужна нова стратегия за заплащане на труда у нас.
"Все по-често работници разчитат на личната намеса на премиера Борисов за заплатите си, за което му благодарим, но това не е редно", обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров на конференция за заплащането на труда.но това не е редно", обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров на конференция за заплащането на труда.
Според него в последните години възнагражденията у нас тотално изостават от производителността, а ниската цена на работната сила се поддържа тенденциозно. Компенсацията на наемния труд е едва 37,2% от БВП при близо 50% средно за ЕС. Средната брутна заплата в индустрията и услугите пък е едва 1/4 от тази в ЕС-27.
По разходите за работника си родният работодател е последен в ЕС, показва нов анализ на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ). Наемникът у нас струва 3,5 евро на час на шефа си. Това е 12 пъти по-малко от Норвегия с 45 евро на час и над 6 пъти под средното за ЕС - 25 евро.
55% от средните разходи на предприемача у нас отиват за основна заплата, обяви Любен Томев, шеф на ИССИ. На премиите се падали 7,6%, на класа за прослужено време и други допълнителни възнаграждения по Кодекса на труда - 9,4. В енергетиката, ВиК и строителството основните пари били малко, но пък премиите били високи. Най-малко в обучение на персонала инвестирали хотелиери и ресторантьори - по 50-60 ст. на година.
Най-скъп у нас излиза миньорът. Работодателят в добива дава за подчинения си 21,2% от всички разходи за дейността си. Най-евтин пък бил търговецът - с 4,8% от парите на шефа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания