четвъртък, 10 май 2012 г.

МВФ: България да повиши нивото на фискалния резерв


МВФ: България да повиши нивото на фискалния резерв


МВФ: България да повиши нивото на фискалния резерв
Пролетната мисия на Международния валутен фонд в България продължи между 2 и 9 май. Снимка: БГНЕС
Да се повиши нивото на фискалния резерв и да се потърсят по-големи фискални буфери, за да се гарантира бъдещата устойчивост на финансовата и икономическата система в България, е препоръката на пролетната мисия на Международния валутен фонд, съобщиха от институцията.
Според експертите, водени от Катрина Пърфийлд, емитирането на облигации на международните пазари, за да се покрие плащането през януари догодина, е добра възможност.
В средносрочен план обаче трябва да се разработи план за нивото на държавния дълг. Фондът прогнозира ръст на българската икономика от 0.8 на сто тази година, като препоръчва по-смели структурни реформи.
Пролетната мисия на Международния валутен фонд в България продължи между 2 и 9 май.
От МВФ предупреждават за повишаване на рисковете, идващи от еврозоната. Още през април стана ясно, че експертите намалиха прогнозата си за икономическия растеж на страната.
По време на пролетната мисия оценката бе потвърдена, като от фонда очакват тази година икономиката наБългария да отбележи ръст от 0.8 на сто, а догодина – до 1.5 процента, но само при условие, че се постигне по-добро усвояване на еврофондовете.
Прогнозира се инфлацията през 2012 г. да бъде около 2 на сто, съобщават още от МВФ.
„Трябва да се увеличат фискалните буфери, за да се гарантира устойчивостта. Към момента би било разумно също така да се повиши нивото на фискалния резерв и да се изключи възможността за неговото намаляване“, категорични са от фонда.
Оттам отчитат като добра възможност емитирането на нов дълг на международните пазари за погасяване на падежа по облигации догодина и за укрепване на резерва, но предупреждават, че е нужен план за нивото на дълга в средносрочен аспект.
От фонда оценяват високо реформите за повишаване на събираемостта на ДДС, но отчитат високото ниво на безработица в страната.
„Ще трябва да се търси и решение за увеличаващия се фискален натиск на разходите за здравеопазване в средносрочен аспект“, категорични са от МВФ.
Банковата система остава стабилна, въпреки увеличаващия се размер на необслужните кредити.
От фонда препоръчват реформи в правната рамка за обявяване в несъстоятелност, включително и ограничаване възможността за обявяване в несъстоятелност със задна дата, което според МВФ ще помогне за решаване на проблема с натрупаните необслужвани кредити.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания