сряда, 16 май 2012 г.

Няма проблеми с нагревателите на 5 блок в АЕЦ "Козлодуй"


Няма проблеми с нагревателите на 5 блок в АЕЦ "Козлодуй"


Няма проблеми с нагревателите на 5 блок в АЕЦ "Козлодуй"
5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Валери Ведов
Изследване за качеството на метала на основните носещи елементи от конструкцията на подгревателите с високо налягане по време на продължаващия ремонт на 5 блок в АЕЦ "Козлодуй" показало, че използваната стомана съответства на проектната, съобщиха вчера от пресцентъра на централата. Извършеният контрол показал още, че и дебелината на метала на изследваните елементи отговаря на заложените параметри.
В края на февруари т. г. в АЕЦ "Козлодуй" бе получено официално изявление от руската компания "Атоменергомаш" заради изказани в медиите съмнения за качеството й на продукцията, която е вложена и в АЕЦ "Козлодуй". Резултатите от редовните и организираните допълнителни експертизи и проверки показват, че металът, използващ се при изпълнението на поръчката за нашата атомна централа, съответства на всички необходими изисквания за качество.
Сегашните изследвания са извършени от Институтa по металознание при БАН чрез металографски анализ, ултразвукова дебелометрия и измерване на твърдост. Изследвани са били водните камери и корпусите на подгреватели с високо налягане, които са монтирани на 5 блок.
Подгревателите с високо налягане бяха подменени на 1000-мегаватовите блокове в АЕЦ "Козлодуй" по време на плановите годишни ремонти през октомври 2010 г. на 6 блок и през май 2011 г. на 5 блок. Те нямат отношение към ядрената и радиационната безопасност, твърдят от пресцентъра на централата и са част от технологичната схема нерадиоактивната част на двата хилядника. Ефектът от тяхната работа се изразява в повишаване на коефициента на полезно действие.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания