вторник, 15 май 2012 г.

До 43 млрд. лв. трябват на България за водния сектор


До 43 млрд. лв. трябват на България за водния сектор


Дончев: До 43 млрд. лв. трябват на България за водния сектор
По думите на Дончев системата за управление във ВиК сектора също трябва да се обнови, липсва ясна и отговорна институция по поддръжка и има още какво да се направи за ценовата политика. Снимка: БГНЕС
Нуждите във водния сектор се оценяват между 13 и 43 млрд. лв. и ако България разчита само на европейско финансиране, на нея ще са й необходими от 5 до 20 програмни периода, заяви министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев
Това Дончев направи по време на форум за публично-частно партньорство във водния сектор, предаде БГНЕС.
Имаме достатъчно количества качествена вода, огромна част от ВиК инфраструктурата е стара и амортизирана с 30- до 60-годишна средна възраст, каза още той.
По думите му системата за управление във ВиК сектора също трябва да се обнови, липсва ясна и отговорна институция по поддръжка и има още какво да се направи за ценовата политика.
Липсва звено за информация на водната инфраструктура, по въпроса се работи усилено, продължи Дончев.
Министърът информира, че през следващия програмен период ще бъдат отделени 2 млрд. лв. за инвестиции в сектора. Около 75%, или около 11.7 млрд. лв., са договорените до момента средства за финансиране, обемът плащания е около 23%, каза още Дончев.
Има нужда от мобилизиране на друг ресурс, подчерта той и представи едно от предложенията си, което е за хибридно финансиране.
Това означава, че в рамките на един и същи проект могат да бъдат инвестирани държавни, европейски и частни средства. Опитът на България в този тип финансиране е доста скромен, каза още Дончев.
От своя страна Добромир Симидчиевзам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, коментира, че е ниско нивото на разбиране в публичните сфери по отношение на проблемите на водния сектор.
„Една от целите на форума е да повишим нашето общо разбиране за това какво е публично-частно партньорство във ВиК сектора. Няма 2 държави в Европа, където управлението на ВиК сектора да се прави по един и същи начин. Частният партньор често е много по-добре подготвен от публичния“, каза още Симидчиев.
Създаването на воден кадастър е дълъг, сложен и скъп процес, той ще трябва да бъде национално информационно ядро за всички дейности във водния сектор, продължи зам.-министърът.
„Близо сме до финализирането на договора, в следващите 2-3 месеца ще назначим процедура по намирането на консултант за проекта“, допълни Симидчиев.
Според него промените в правилата за концесия няма задължително да доведат до отдаването на повече ВиКдружества, защото решенията ще останат в правомощията на общините и областите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания