неделя, 12 август 2012 г.

Ядем гръцки праскови


Ядем гръцки праскови

Малка част от плодовете отива за износ



Малка част от българските праскови отиват за износ, повече е вносът, а нашествието на гръцки праскови си го има перманентно. Това заяви Аргир Живондов, директор на Института по овощарство в Пловдив.
По думите му средната изкупна цена на прасковите с добро качество е между 0,80 лв. и 1,00 лв. Той обясни, че има и по-евтини партиди, но с по-ниско качество.
Световните лидери в производството на праскови и кайсии са Китай, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Чили, Аржентина. Южна Африка, предаде Фокус. „Най-важното, е необходимо да знаят стопаните при отглеждането на праскови, е да се консултират първо с нас, защото после трудно им оправяме грешките. На някои даже дори не се наемаме да ги оправяме. Преди да направи нова овощна градина, стопанинът трябва да се консултира с нас. Това е основна грешка – липсата на консултация”, каза още Живондов. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания