сряда, 8 август 2012 г.

Еврозоната готова за излизане на Гърция


Еврозоната готова за излизане на Гърция

Страната няма да напусне до есента, смята Юнкер



Излизането на Гърция от Еврозоната в момента може да се случи "управляемо". Това е заявил премиерът на Люксембург и лидер на групата на финансовите министри от Еврозоната Жан-Клод Юнкер, в интервю за германско радио, цитиран от The Telegraph. Той е коментирал и големите икономики в Европа, като според него те са в болезнено състояние.

"От днешна гледна точка, излизането на Гърция ще бъде управляемо, но не означава, че е желано", каза Юнкер. "Защото ще създаде значителни рискове, особено за обикновените хора в Гърция", добавя той.

Изказването на Юнкер е показателно, че Европа сериозно разглежда варианта, Гърция да напусне валутния съюз. Това ще бъде прецедент, който доскоро е бил немислим, пише още британското издание.

Попитан дали все пак може да се изключи подобен сценарий, Юнкер отговаря: "Най-малко до края на есента. И след това също".

Досега Гърция успя да постигне две споразумения с международните кредитори, но въпреки това не успява да се справи с болната си икономика. През 2010 г. страната се договори с "тройката" (ЕС, МВФ и ЕЦБ) да получи 110 млрд. евро, а година по-късно й бяха обещани още 130 млрд. евро. Помощта обаче беше одобрена срещу обещания за реформи и съкращаване на разходи. Нито едно от тези обещания обаче не е изпълнено и досега, което поставя страната пред опасността да й бъдат спрени средствата и да изпадне в несъстоятелност.

Вчера международната кредитна агенция Standard & Poor's отново понижи перспективата пред дългосрочния дълг на Гърция, с което допълнително влошава състоянието на гръцката икономика. Агенцията постави "негативна" перспектива пред дългосрочните облигации, заради притеснението, че страната няма да успее скоро да постигне целите за бюджетен дефицит. В момента рейтинга на Гърция е "CCC", което е осем степени под инвестиционния. При това положение страната може да продава единствено краткосрочен дълг между 3 и 6-месечни ДЦК на вътрешния пазар, но и при тях доходността достига 5%.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания