вторник, 7 август 2012 г.

Икономиката на Италия затъва


Икономиката на Италия затъва

БВП в страната се е свил с 0,7% през второто тримесечие



Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се сви с 0,7% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца, сочат данни на статистическия институт Istat.
Третата икономика в Европа навлезе в рецесия през четвъртото тримесечие на миналата година. Тогава спадът също беше 0,7 на сто.
В сравнение със същия период на миналата година икономиката на Италия се е свила с 2,5% - най-големият спад на годишна основа от 2009 г., когато за три месеца БВП на страната се понижи с 3,5 на сто.
Премиерът Марио Монти наскоро поиска от останалите европейски ръководители известни фискални отстъпки, за да може италианската икономика да нарасне, вместо да се преследват строги икономии, които имат по-скоро рецесионно въздействие. Италия е страната от еврозоната с най-голям външен дърг, който достига 123% от БВП, което носи риск от загуба на доверието на инвеститорите.
Правителството на Марио Монти налага бюджетни икономии за 20 млрд. евро с цел да овладее дефицита и огромния си външен дълг. Тези мерки обаче повишиха безработицата и понижиха потребителските разходи, което само спомогнаха страната да изпадне в четвъртата си рецесия от 2011 г. насам.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания