понеделник, 6 август 2012 г.

Износът на ток е паднал с 22%


Износът на ток е паднал с 22%

За първите шест месеца България е продала навън близо една четвърт по-малко електроенергия, като вътрешното потребление също пада



Износът на електроенергия е намалял с 22% през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2011 г. Това показва финансовият отчет на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). При вътрешното потребление намалението е с 1%, като общата консумация пада сумарно с 6% до 19.7 млн. мегаватчаса за периода.

Заради свития износ и намалената от ДКЕВР цена за достъп до мрежата (от 8.89 лв. на мвтч на 6.99 лв. на мвтч) от ЕСО отчитат загуба от 7.2 млн. лв. при печалба от 91.6 млн. лв. за същия период на миналата година. От ЕСО прогнозират, че загубата ще продължава да се увеличава до края на годината. Причината е допълнителното намаление на цената за достъп от регулатора от 1 юли.

За шестте месеца на 2012 г. пък Националната електрическа компания (НЕК) е на минус със 128 млн. лв. при печалба от близо 50 млн. лв. за същия период на 2011 г. Според анализа на НЕК само за зелената енергия тя е платила със 146 млн. лв. повече, отколкото е получила. Друга причина за голямата загуба са значително намалелите продажби на свободния пазар - близо 4 пъти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания