сряда, 8 август 2012 г.

Германските облигации са спасението на инвеститорите


Германските облигации са спасението на инвеститорите

На проведения днес аукцион Германия пласира 10-годишни ДЦК при 1.42% доходност



Германия продължава да е най-сигурната защита на инвеститорите срещу несигурната икономическа среда и това се доказа отново на днешният аукцион за продажба на германски държавни ценни книжа (ДЦК). На днешния търг 10-годишните ДЦК бяха пласирани при средна доходност от 1.42%, а търсенето беше 1.8 пъти по-голямо от предлагането.

Доходността е по-висока от тази постигната на последния търг през юли - 1.31%, но остава под средното ниво за тази година - 1.66%. Абсолютният рекорд беше поставен на друг аукцион отново през юли - 1.13%, но след това Европейската централна банка(ЕЦБ) обяви, че отново ще започне да купува испански и италиански ДЦК, и доходността нарасна с 20 базисни пункта.

ЕЦБ обяви това с условието, че двете държави първо трябва да поискат помощ от спасителните фондове. Липсата на детайли в представения план обаче вдигна доходността по облигациите на периферните държави, за сметка на Германия. 

"Пазарът става все по-предпазлив и чака да види още действия от страна на ЕЦБ и правителствата", коментира лихвеният стратег на ING Алесандро Джансанти. "Аукционът е доказателство, че пазарът все още се притеснява, че това не е краят на кризата", допълва той.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания