сряда, 8 август 2012 г.

Moody's: Повишава се риска от повторен фалит


Moody's: Повишава се риска от повторен фалит

Загубите за инвеститорите при преструктуриране на дългове варират между 5 и 95%



Държавите, които имат затруднения с изплащането на дълговете си и искат преструктуриране на задълженията си, не след дълго отново могат да поискат "подстригване" на дълга. За растящия риск от повторно неизпълнение на плащанията по дъжавните дългове предупреждава в свой доклад рейтинговата агенция Moody's Investors Service.
"При 37% от 30 преструктурирани емисии държавен дълг, от 1997 г. насам, отново се стигаше до провал", обяснява Елена Дугър, автор на доклада. По думите й ако първоначалните преобразувания на облигации са предимно малки в сравнение с общия размер на дълга, то те са последвани от ново "подстригване" на дълга с участието на частните и публични кредитори.
"Това се случва дори ако първоначалното преобразуване е в голям обем. Това е причината, заради която рейтингите често остават по-скоро ниски, в границите на "Caa" до "C", след успешно преструктуриране на дълга", добавя Дугър.
От 1997 г. насам в затруднено положение са били 30 емисии държавни облигации на 22 емитента, припомнят от Moody's.
Един от изводите на доклада е, че средната загуба за инвеститорите от "подстригването" е 47%, като варират от 5 до 95%. Неизпълнението на задълженията по емисиите съкровищни бонове обикновено започва с пропускане на дадено плащане, но след започват редица събития по неизпълнение на задълженията, се казва още в доклада.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания