петък, 10 август 2012 г.

Китай показва слабостта на световната икономка


Китай показва слабостта на световната икономка

Засилват се спекулациите за нови мерки за стимулиране на икономиката



Ръстът на износа и вноса във втората по големина световна икономика - Китай се срина през юли, което даде знак, че световната икономика отслабва. Това засилва спекулациите, че правителството ще трябва да предприеме нови стимули за икономката, с които да се подкрепи ръста, пише в свой анали Bloomberg.
От изнесените по-рано днес данни става ясно, че износът на стоки е нараснал с 1% на годишна база през юли, а вносът се е увеличил с 4,7%. След обявяване на данните акциите моментално тръгнаха надолу. Допълнителен натиск оказа и вчерашния доклад, според който промишленото производство в Китай отчита най-малкия си ръст от 2009 г. насам. Това подсили рисковете, че повишението на икономиката ще се забави за седмо поредно тримесечие.
"Действията на властите по отношение на облекчаването на паричната политика трябва да бъдат по-агресивни", коментира Лиу Ли-Ганг, икономист в базирана в Хонконг компания. По думите му правителството може да вземе решение за намаляване на задължителните резерви на банките.
Общият азиатски индекс MSCI All-Country World Index се понижи с 0,2%, колкото изтри и китайският бенчмарк Shanghai Composite. Това е първи спад за последните шест дни.
Данните за експорта показаха, че продажбите от Китай към страните от Европейския съюз са се понижили с 16,2% през юли. Износът в САЩ е забавил ръста до 0,6% спрямо 10,6% през юни. Вчера Barclays намали оценката си за ръст на китайската икономика до 7,7% спрямо 8,2%, а Deutsche Bank сви прогнозата си от 7,9% до 7,5%.
Не само за Китай обаче се очаква забавяне. Сингапур обяви, че нейната икономика ще се свие с 0,7% на годишна база през последното тримесечие, което е по-малко от предишната прогноза за 1,1% спад. Данни в Хонкогн показаха, че брутният му вътрешен продукт се повишава с 1,1% през второто тримесечие, което е малко под прогнозата на икономистите за 1,2%.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания