събота, 7 юли 2012 г.

600 млн. лв. за енергийна ефективност на фирмите


600 млн. лв. за енергийна ефективност на фирмите

Инвестицията във фотоволтаици трябваше да се отложи за след 2015 г.




Миналата година имаме рекорден износ на електроенергия. Лошото е, че вътре в страната пилеем енергията по безобразен начин. На единица производство ползваме до 5 пъти повече енергия спрямо някои страни в ЕС. Затова трябва да се мисли по подобряването на енергийната ефективност на предприятията. Това каза в интервю за TV7 Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той уточни, че вече са осигурени 300 млн. лв. по програма за подобряване на енергийната ефективност на фирмите, като ЕБВР също ще осигури 300 млн. лв., които ще са мостово финансиране. Общата сума за енергийна ефективност е 1 млрд. лв. - за фирмите и домакинствата, добави Добрев.
Министърът коментира и увеличената цена на тока. "От 3 май миналата година няма нито един сключен нов договор за изграждане на фотоволтаични централи. С промени в законодателството ограничихме тази енергия. Оказа се, че страната ни е трябвало да започне да инвестира в тези централи след 2015 г., когато тази енергия ще е най-евтина. Редица страни отложиха тези инвестиции. През 2007 г. мегават струваше 855 лв., след 2015 г. цената ще е най-много 100 лв. В момента, 5 години след въвеждането на закона цената вече е 236 лв.", обясни икономическият министър.
Най-големият приоритет на министерството е да се добива газ в Черно море. В блок Хан Аспарух се очакват големи залежи на нефт и газ. "В Румъния намериха 80 млрд. кубика газ - консумацията на България за 30 години. Този блок в Румъния е три пъти по-малък. Ако прогнозите се окажат верни България ще има енергийна независимост за десетилетия напред", категоричен е Делян Добрев.
Той потвърди, че летният туристически сезон ще е добър, като се очаква 10% ръст на туристите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания