неделя, 15 юли 2012 г.

Дянков пред Kurier: Националното мислене властва в ЕС


Дянков пред Kurier: Националното мислене властва в ЕС

В интервю за австрийския вестник българския финансов министър критикува европейските политици, че действат твърде бавно





Симеон Дянков

"Политиците в еврозоната действаха твърде бавно. Грешните решения удължиха кризата." Това заявява българският финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков в интервю с австрийския вестник Kurier. Той допълва, че през 2009 година е предложил да се сложи спирачка на задлъжнялостта, която е била наложена две години и половина по-късно. "Поради тази причина никой няма доверие в способността на ЕС да действа и да изпълнява собствените си критерии", коментира още Дянков. Според него решението за Гърция също е дошло твърде бавно, а задълженията по спасителния пакет не са достатъчно сериозни.

В интервюто Дянков се обявява за радикални реформи в Европейската централна банка, която да отговаря за всички държави от ЕС и да притежава инструменти за бързо и гъвкаво реагиране, подобно на Федералния резерв. Липсата на подобни инструменти удължава кризата, смята Дянков.

Според българския финансов министър кризата е показала, че липсата на общи институции в ЕС е проблем и пречка. Той подкрепя идеята за Съединени европейски щати, които да са конкурентоспособни спрямо САЩ, Китай, Индия, Япония, Русия и Бразилия. "Европа става все по-слаба. Националното мислене властва в ЕС", допълва Дянков.
 
Пред австрийската медиа вицепремиерът заявява, че България изпълнява критериите от Маастрихт, но няма да влезе скоро в еврозоната. "Там има драматични промени, това вече не е сигурно място за нас, не знаем какво ще се случи през следващите една-две години", допълва той.

На въпрос как България се предпазва от кризата, Дянков посочва строгата фискална дисциплина, пенсионната реформа и вдигането на възрастта за пенсиониране, както и приватизацията, например в железниците и енергийния сектор.

Kurier споменават критиките на Европейската комисия по отношение на корупцията в България, на което Дянков отговаря, че наскоро е бил приет закон за борба срещу корупцията, но и че България трябва да действа още, за да поправи имиджа си.

По въпроса за приемането на България в Шенген Дянков заявява, че България е изпълнила всички технически критерии и приемането през есента може да бъде спряно единствено от Румъния и националистическата партия на Холандия.
 
БТА предава, че заедно с интервюто с Дянков Kurier публикува и статия със заглавие "Тъмните машинации на премиера Борисов". В нея се казва, че ЕС критикува България за недостатъчната борба с организираната престъпност и за неефективната съдебна система. Около пет процента от икономиката в България се контролира от мафията и затова правителството с напрежение очаква доклада на ЕК, пише още вестникът. В статията са припомнени и публикациите на сайта Уикилийкс за предполагаеми машинации на премиера Борисов и връзки с престъпни кръгове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания