петък, 27 юли 2012 г.

302 млн. лв. печалба за АЕЦ „Козлодуй”


302 млн. лв. печалба за АЕЦ „Козлодуй”

БСП събирали подписи не за референдум, а проверявали колко избиратели имат, смята Добрев



302 млн. лв. е печалбата на АЕЦ „Козлодуй” за 2010, 2011 и първото полугодие на 2012 година. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Министърът посочи, че само за първото шестмесечие на 2012 г. печалбата на АЕЦ „Козлодуй” е 108 млн. лева и обвиненията на БСП в тази посока са безпочвени, защото цифрите говорят сами. По думите му преди първи февруари 2009 г. електроенергията се е продавала без ясни правила.
Министърът обясни, че токът се е търгувал на свободния пазар на цени около 55 лева през 2005 г. По думите му съгласно правилата, влезли в сила от декември 2009 г. се провеждат открити тръжни процедури и цената на последния търг през юли месец е достигнала над 74 лева, което е най-високата цена на електроенергията за целия живот на работа на АЕЦ „Козлодуй”.
„По времето, когато Румен Овчаров е бил министър през 2005-а, 2006-а, 2007 г., АЕЦ „Козлодуй” е загубил 21 милиона лева”, каза Делян Добрев.
Относно референдума за АЕЦ „Белене” министърът заяви, че БСП си правят безплатно социологическо проучване за техните членове, за да видят - до колко са готови техните симпатизанти за предстоящите избори. Няма нищо лошо да се прави референдум, въпросът е какви са мотивите, каза той. 
„Те искат да видят колко човека ги подкрепят и това ще го направят безплатно, защото държавата ще плати за този референдум”, каза Добрев. 
Междувременно подписката за референдум за АЕЦ „Белене” беше внесена в Народното събрание. Шествието със събраните близо 800 000 подписа тръгна от „Позитано”, като бившият енергиен министър Румен Овчаров плисна вода пред лидера на червените Сергей Станишев, който заедно с още 250 активисти на БСП, понесоха папките на ръце към парламента.
Червените активисти преминаха по тротоарите на улица „Съборна”, пред президентството и пред сградата на бившия Партиен дом преди да започне официалното внасяне на списъците в деловодството на парламента.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания